Британка на 90 г. стана първият ваксиниран пациент срещу коронавирус

Британката Маргарет Кийнън на 90 години стана първият човек в света, който получи ваксина срещу коронавирус като част от програма за ваксинация на Великобритания.

Кийнън, която живее в Ковънтри в продължение на шест десетилетия, но произхожда от Северна Ирландия, получи ваксината в градската университетска болница в 6,31 ч. местно време.

Тя казва, че за нея е „привилегия“ и „най-добрият подарък за ранен рожден ден, който бих могла да си пожелая“, тъй като това би означавало, че тя може да прекарва време със семейството и приятелите си през Новата година“.

Великобритания стана първата държава в света, одобрила за употреба ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и BioNTech. С това беше дадена зелена светлина за започване на масова ваксинация.

Великобритания вече е поръчала 40 милиона дози, които ще стигнат за ваксинирането на 20 милиона души.

Медикаментът трябва да се съхранява при температура минус 70 градуса, а в обикновен хладилник срокът й на годност е само пет дни. Затова на първо време ваксината ще се поставя в 50 болници, а от 14 декември общопрактикуващите лекари ще я поставят в над 1000 ваксинационни центъра из страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *