Британците: COVID-19 разсейва европейците за Брекзит

Британските преговарящи за Брекзит са разтревожени, че главният европейски преговарящ Мишел Барние не е в състояние да накара лидерите на ЕС да се фокусират върху търговските преговори заради пандемията от COVID-19. Поради тази причина „Даунинг стрийт“ тази седмица ще пулликува проестоспоразумение в опит да се ускори процеса, пишат от британския вестник „Гардиън“.

Дейвид Фрост, който е главния британски проговарящ, е на мнение, че европейският му колега осъзнава нуждата да отстъпи по ключови проблеми, включително риболова, за който Холандия, Франция и Испания заеха твърди позиции.

Миналия петък Барние заяви, че се надява и двете страни „да помръднат от максималистичните си позиции“ за достъпа до британски води до юни. Ето защо от „Даунинг стрийт“ се надяват, че с публикуването на направен текст ще накарат страните от ЕС да се ангажират повече в дискусиите по всички аспекти на бъдещите отношения.

Предполага се, че британският документ, който ще е под формата на договор, ще съдържа очевидните различия между двете страни по ключови сектори след като и в Лондон и в Брюксел се съгласиха, че миналата седмица е приключил поредния кръг на разочароващи преговори.

Високопоставени британски правителствени групи святат, че европейските правителства са прекалено погълнати от пандемията от коронавируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *