Броят на заразените в Пиринско стремглаво расте, спешно се търси ремдесивир

Броят на заразените в Пиринско стремглаво расте, спешно се търси ремдесивир

Антирекорд от 710 нови случая на Ковид-19 за едно денонощие бе отбелязан вчера в Пиринско. Броят на заразените стремглаво расте, като заболеваемостта скочи на 1171 на 100 000 души население за 14 дни. Тревожното е, че зачестяват случаите на повторно заразени, ваксинирани и дори бустерирани. Сред тях има лекари и медицински сестри, което изключително усложнява ситуацията, тъй като те са извън строя поне 10 дни. Най-голям брой са хоспитализираните с коронавирус в МБАЛ – Благоевград, които към вчера бяха 64, като 10 са тежко болните на интензивно лечение. През последните дни са разкрити 24 допълнителни легла в отделенията по урология, ортопедия, детско и АГО, каза зам. директорът на болницата д-р Александър Костов.

„Проблемът с кислородните легла отново излиза на преден план. Вчера имаше проблем, докато намерим такова легло за млад мъж, който временно бе настанен в отделението УНГ. Приемът на пациенти трябва да е разпределен между лечебните заведения”, добави д-р Костов.

С оглед повишената хоспитализация в петък е направена спешна заявка за ремдесивир, предава в. „Струма“. Има недостиг и на лекарството за разреждане на кръвта – фраксипарин, което е сериозен проблем. В болница ПУЛС с коронавирус се лекуват 32-ма пациенти, като 1 е в реанимация. В тубдиспансера са 7, а в онкологията – 5-има пациенти. В МБАЛ – Гоце Делчев хоспитализираните с Ковид-19 са 56, като 2 са в реанимация, в Югозападна болница са 56, като 5 са на интензиовно лечение, а в МБАЛ – Разлог – 23-ма. Под домашна карантина са 2862 лица.

По отношение на имунизицията расте прогресивно броят на бустерните ваксини, които вече са 13 173 броя в Пиринско. 707 са направените ваксини за едно денонощие. Общият брой ваксинации вече е 135 746, като със завършен курс са 68 976 лица.

„Повече от половината PCR проби днес са положителни за Ковид-19. Вчера получих пробите на пациенти с Ковид-19 от 31 декември, които изпратих за секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести, които са само „Делта” и подварианти. Отново не е установен „Омикрон”, макар че е ясно, че циркулира. Днес изпратих нови 22 клинични проби”, каза вирусологът д-р Цветанка Иванова.

На фона на надигащата се пета ковидна вълна от РЗИ – Благоевград обявиха, че искат да закупят 75 000 бързи антигенни теста за изследване за Ковид-19, и отправиха покана към доставчиците.

Припомняме, че по време на служебния здравен министър Стойчо Кацаров във всички РЗИ в страната бяха осигурени безплатни бързи тестове, с които бяха заредени лабораториите и ковидните центрове, но количествата явно са изчерпани и се търсят нови доставки.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.