БСП ще сезира КС за отстраняването на кмета на Благоевград

БСП ще сезира КС за отстраняването на кмета на Благоевград

Парламентарната група на БСП ще сезира Конституционния съд заради отстраняването от длъжност на кмета на Благоевград Румен Томов. Такова решение е взело Изпълнителното бюро на БСП, съобщават от партията.

“Стоим зад Румен Томов и с всички средства на правото ще го защитаваме”, заявява лидерът на соцпартията Корнелия Нинова. Така социалистите ще атакуват текстовете на закона за местното самоуправление и местната администрация, които позволяват отстраняване на кметове на „чисто формални основания и без възможност съд да прецени по същество допуснали ли са нарушение или не“.

Според БСП подобни отстранявания без вина нарушават човешките права на пряко засегнати, принципите на правовата държава и са в ущърб на Изборния кодекс като основен източник на легитимна власт в демократична държава.

Всъщност до тук се стигна, след като вчера на извънредно заседание Общинската избирателна комисия в Благоевград прекрати правомощията на кмета Румен Томов. Причина за това пък е решението от преди седмица на Върховния административен съд реши, че Томов е нарушил закона за местното самоуправление и местната администрация като не е прекратил регистрацията си като търговец в определените срокове, след избирането му за градоначалник.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *