БСП ще сезира КС за отстраняването на кмета на Благоевград

Парламентарната група на БСП ще сезира Конституционния съд заради отстраняването от длъжност на кмета на Благоевград Румен Томов. Такова решение е взело Изпълнителното бюро на БСП, съобщават от партията.

“Стоим зад Румен Томов и с всички средства на правото ще го защитаваме”, заявява лидерът на соцпартията Корнелия Нинова. Така социалистите ще атакуват текстовете на закона за местното самоуправление и местната администрация, които позволяват отстраняване на кметове на „чисто формални основания и без възможност съд да прецени по същество допуснали ли са нарушение или не“.

Според БСП подобни отстранявания без вина нарушават човешките права на пряко засегнати, принципите на правовата държава и са в ущърб на Изборния кодекс като основен източник на легитимна власт в демократична държава.

Всъщност до тук се стигна, след като вчера на извънредно заседание Общинската избирателна комисия в Благоевград прекрати правомощията на кмета Румен Томов. Причина за това пък е решението от преди седмица на Върховния административен съд реши, че Томов е нарушил закона за местното самоуправление и местната администрация като не е прекратил регистрацията си като търговец в определените срокове, след избирането му за градоначалник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *