Бум на бездомни кучета в Бобов дол, отварят спешно общинския приют

Истински бум на бездомни кучета се наблюдава през последните месеци в Бобов дол. Местните жители са изключително притеснени от случващото се, особено след множеството зверства спрямо бездомните животни. Преди броени дни беше открито завързано и отровено куче в район на открия рудник „Христо Ботев“ на Мими „Бобов дол“.

Десетки други път бяха обект на стрелба с въздушна пушка или умираха в адски мъки, след като поглъщаха салами с кабарчета.

„Подавали сме множество сигнали до Общината и ето, че дойде добрата новина най-накрая. Отново отварят приюта за бездомни кучето, като се надяваме по този начин да се намалят зверствата в града“, коментираха любители на животните.

„На 8 септември възобновява дейността си общинският приют за безстопанствени кучета“, съобщиха от община Бобов дол.

„Предстои улов и кастрация на всички безстопанствени кучета на територията на общината. Работата по възобновяването дейността на приюта стартира през тази година, а целта и да се справим с проблема с безстопанствените кучета. На място ще може да се подслонят до 15 животни. За това звено са заделени около 30 000 лв. от местния бюджет“, коментираха от кметската управа.

В приюта ще се извършва кастрация и обезпаразитяване на домашни кучета. Добрата новина е, че, всеки който се възползват от услугата, ще бъде освободени от такса за притежаване на куче за 2020 година. За целта ще бъде изготвен график за дейностите по кастриране и обезпаразитяване на домашни кучета. След изтичане на указаните срокове ще се правят системни проверки на територията на общината.

Според предложените цени за услуги прегледът на куче ще струва 10 лв., за ваксинация ще се плаща 25 лв. За кастрация цените варират от 80 лв. до 180 лв., в зависимост от пола и килограмите на кучето. За евтаназия ще се заплаща по 80 лв. за куче, по 40 лв. за котка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *