Бум на сватби и кръщенета за Голяма Богородица

6 сватби и 27 кръщенета са заявени за големия християнски празник Успение Богородично в Стара Загора,8 пък са сватбите в Казанлък, където в последния момент две двойки се отказали от предварително заявената дата.

Най-предпочитан за кръщенета в Града на липите се оказва храмът„Св. Въведение Богородично“ , където 12 малчугани ще бъдат въведени в лоното на православието.

Само две от старозагорските двойки са решили да минат под венчилото с благословията на свещеник, от казанлъшките една е избрала да го стори в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка.Повечето от ритуалите ще бъдат в зала при съвсем ограничен брой свидетели: кумовете и най-близките на младоженците.

Заради пандемията ритуалчиците констатират сравнително скромен брой на новите бракове: от началото на годината в Стара Загора те са 194 без предстоящите в събота, а в Казанлък са преброили 124, което е почти на половината от миналогодишните.

Покрай сватбите и кръщенетата за Голяма Богородица ще празнуват 8 303 именници в Стара Загора, като най-много са носещите името на Божията майка, но не липсват и по-екзотичните Мика, Маша, Мери . Същият ден ще почерпят и 69 дами с името Преслава.

При мъжете има 222 с името Мариян и 92 –ма Мариановци. 450 са Мариновците и 104 Марио.Преслав и Панайот са съответно 66 и 75.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *