Бум от жалби към омбудсмана заради събирането на глоби на ГКПП-тата

Бум на жалби към омбудсмана Диана Ковачева срещу новоизградените гишета за неплатени глоби на граничните пунктове.

Общественият защитник е сезиран за неправилно работеща система, която не отчита вече платени глоби, както и за нарушаване на човешките права при пътуване.

Биляна разбира, че има наложена глоба от преди две години за превишена скорост. Разказва, че не тя е шофирала, но се е наложило да плати 600 лв, съобщава Bulgaria ON AIR.

Случаите като този на Биляна са много. Възмутени шофьори вече са сезирали омбудсмана.

„Тези глоби трябва да бъдат събирани от НАП. Те трябва да бъдат събирани своевременно и разбира се не бива да се допуска хората, когато стигнат до границата да бъдат изненадани с това, че наистина имат глоби, които дължат и за които не са били информирани“, казва омбудсманът.

Проблем има и с работата на самата система, твърди Ковачева.

„Наши жалбоподатели ни сезираха с проблем, че когато стигнат на границата те са платили своето задължение, но системата не го отчита и тогава те трябва да носят със себе си платежни документи, да доказват правото си да напуснат страната. Не е приемливо, нали? Трябва да се събират глобите, но не точно на границата“, категоричен е омбудсманът.

Дори при наличието на неплатена глоба към КАТ обаче граничните власти не връщат нарушителя. Той има 14-дневен срок да я плати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *