Българин в Аликанте с иновативна маска за предпазване от коронавируса

Херметически затворена маска за предпазване от коронавируса в болнична среда е изработил българинът д-р Чарълс Петков, работещ в болница „Дения“, провинция Аликанте в Испания.

Идеята за изработване на маската идва след като негов колега се заразява с коронавирус, след интубиране на пациент. Д-р Петков търси начин да защити себе си, докато лекува пациенти с корона вирус, които са 80-90% от настанените в лечебното заведение, информира БНР.

Приспособява маската си за гмуркане в защитно средство. „Към водолазната маска на отвора за дишане съм добавил няколко слоя от маската FFP2, която е за осемчасова защита и обслужване на петима заразени. Така направена маската може да се използва за около 12 часа и с нея да се обслужват по-голям брой пациенти“, уточни д-р Петков.

Д-р Петков и колегите му вече работят с такъв тип маски, като споделя, че и българските медици биха могли да я използват като предпазно средство при работата си. Дизайнът на маската е достъпна в испанска интернет платформа, предстои да бъде направен и превод на английски.

За да се справим със световната пандемия д-р Чарълс Петков призовава за носенето на маски, социална изолация и солидарност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *