Българите от опашката в Дувър притеснени, че няма да им зачетат тестовете

Напрежение и жива верига в английския град Дувър във вторник. Там бяха блокирани стотици хора. Сред тях много българи, включително осем бебета. Всички те останаха там още в неделя вечерта, след като границите бяха затворени заради новия щам на коронавируса, съобщи Нова тв.

„Блокирани сме на пристанището, колата ни е назад в опашката, която продължава да бъде километрична. От Би Би Си съобщиха, че на място има доставени тестове. Пристанището беше отворено за няколко часа, след това френските власти отново го затвориха. Сега допускат само леки коли”, разказа Мария – една от бедстващите българки.

Тя сподели, че сънародниците ни се опасяват, че дори и да си направят тестове и те са отрицателни няма да успеят да стигнат до границата за 72 часа. Това допустимото време за валидност на резултатите.

„Трябва да отидем до лаборатория, която е на 30 мили от нас, и да се върнем. Тестовете струват над 150 паунда на човек. Тук сме от четири дни. Трафикът е ужасен. Има българи, които са опитали да минат с тестове, направени в срок. Казали са им, че тестовете са фалшиви и са ги върнали. Има такива, които вече пътуват към България без да са им искали резултати от тестове. Други твърдят, че във Франция им се правят тестове на място”, разказа Мария.

Тя обясни, че храна и вода си купуват сами. И то само когато магазините работят. Ограничен е достъпът им и до тоалетна. На място и днес се провеждат демонстрации. Мария твърди, че шофьорите с леки коли преминават по-лесно, от тези на бусове и тирове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *