Българи гласуват от Осака до Доминикана

Българи гласуват от Осака до Доминикана

Секции на екзотични острови ще организира външно министерство. Българи ще гласуват в Доминиканската република, където вече са подадени над 40 заявления. Там няма и българско дипломатическо представителство. Секции ще има и на гръцки острови, където са събрани достатъчно заявления. За първи път нашенци ще могат да гласуват и в Осака.

Ако на различните екзотични места гласуват по над 100 избиратели, най-вероятно и през есента, когато ще има президентски избори, отново ще трябва да отворим секция там, коментираха от външно министерство.

Извън България ще бъдат открити 784 изборни секции. Това ще бъде сериозно предизвикателство пред ведомството, коментира постоянният секретар Иван Кондов.

В Азия, Австралия и Океания в 7 държави ще бъдат открити 16 секции. В Близкия изток и Африка ще бъдат разкрити 16 секции в 13 държави. В 7 държави в Източна Европа и Централна Азия секциите ще са 17. В Югоизточна Европа в 12 държави ще има 172 секции. В Европа в 22 държави ще бъдат открити 483 секции.

Калин Анастасов, заместник-председател на работна група „Избори”, посочи, че най-много ще са секциите във Великобритания – 135, което е 17% от всички. След Великобритания е Германия със 117 секции, след това е Турция със 112. Испания е с 67, а Гърция е с 32 секции.

От България ще бъдат изпратени 400 души за участие в изборни комисии в чужбина.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *