Българка в Манчестър: Военните са навсякъде, народът се млати по магазините

Mинистър-председателят Борис Джонсън взе драстични мерки в Обединеното кралство и промени досегашната си линия за справяне с разпространението на COVID-19. Вчера, животът в Англия кипеше на пълни обороти, въпреки плъзналата в цял свят зараза, но преди часове бяха наредени нови правила за социална дистанциране, които доведоха до апокалиптични сцени в мегаполисите, рфазказват очевидци.

Около 20 000 души военен персонал е мобилизиран и готов в случай на нужда да се притече на помощ на социалните грижи, полицията и болниците. В Лондон днес ще бъдат затворени около 40 станции на метрото. Няма да има нощно метро. Силно ще бъде ограничен и автобусният транспорт. Говори се за предстоящо пълно затваряне на Лондон.

Учените смятат, че разпространението на вируса е по-напреднало в Лондон, отколкото в останалата част на Обединеното кралство, и има опасения, че не достатъчно жители тук се вслушват в съветите да работят от вкъщи и да спрат да ходят по барове, ресторанти и други обществени места. Днес следобед е възможно премиерът да обяви строги мерки за спиране на лондончани да се събират на обществени места, включително заведения и търговски центрове, „ограничават или забраняват събития и събирания“ и ограничават дейността на всяко превозно средство – влакове, автобуси, кораби и самолети.

Всеки посетител ще може да купува наведнъж не повече от три бакалски стоки и до два продукта от категорията на най-търсените, в които влизат тоалетната хартия, маслото и пастьоризираното мляко.

Ето какво разказват пред „Трафик Нюз“ българи, живеещи в Лондон и Манчестър:

„Супермаркетите са празни и колкото и смешно да звучи – тоалетна хартия няма никъде, все още не мога да си обясня защо. Мисля, че наистина е въпрос на часове да обявят, че затварят всичко. До момента, на никой тук не му пукаше за нас, единствената мярка бе, че за някои от работниците имаше намалено работно време и хората, работещи в офиси го правеха от вкъщи.

Всичко друго беше пълно – метро, молове, ресторанти – все едно не се случва нищо. Няма планове за затваряне на транспортната мрежа в Лондон и няма нулева перспектива за каквито и да било ограничения за хората, пътуващи в или извън Лондон. Аз все още продължавам да ходя на работа от сутрин до вечер, нямам време до тоалетната да отида, а освен това работим на загуба.

Бизнесът намаля. До вчера никой не носеше маски, а тези, които го правеха имах чувството, че не знаят защо го правят. Училищата и детските градини са затворени. По супермаркетите днес буквално се избиваха – за тоалетна хартия и макаронени изделия. Щандовете в много хранителни вериги са празни, само сладолед и шоколадови великденски яйца останаха в много от големите магазини.“ – разказва млада пловдивчанка, която живее и работи от няколко години в Лондон.

Ето и как описа ситуацията друга дама, която е в Манчестър:

„Аз живея в Манчестър, не съм видяла с очите си, какво се случва по другите места. Ако до преди ден тук нямаше никаква паника, днес тя нарастна драстично. Има военни навсякъде, но още не са ги разпръснали по всички точки. Те са, за да умиротворяват хората да не се държат като дебили! Вече е въведено и ограничение за бройките на стоките, които имаш право да купуваш от хранителните магазини, а сутрин ще пускат да пазаруват първо възрастните хора – сами. Хората и тук се бият храна и тоалетна хартия, опразват щандовете мълниеносно.

Имаме обаче една привилегия, която в България все още не е масова – плащаме абсолютно всичко с карти, никакви пари кеш.

Затварят училища и детски градини. Чувам, че ще наложат и вечерен час, но все още не е потвърдено. За момента, като цяло не се опитват да ни ограничат достъпа напълно, защото все пак някой трябва да работи, но има много фирми и компании, на които им е посилно служителите да работят „home office“.

Аз ходя на работа, от няколко дни както на мен, така и на колегите ми ни измерват температурата като влизаме на входа. Раздават маски и ръкавици – ако искаме. Забранено ни е да излизаме в обедни почивки заедно. В момента работим 100 души, разделени сме на две обедни почивки. Ежедневно всичко се дезинфекцира и имаме навсякъде машинки с антибактериален гел, за да си ползваме спокойно. Ако някой от служителите има повишена температура го пращат да си стои вкъщи, някои дори вече ги върнаха, а други сами пожелаха да не идват на работа.

Улиците опустяха, имайки предвид, че само преди дни по центъра на Манчестър и по магазините беше пълно с народ. Някои брандове и ресторанти, по свое решение затвориха врати и промениха правилата си за безопасно поръчване и доставки онлайн, но НЕ всички. Куриерските фирми също промениха правилата си за доставяне до домовете.

Чат пат се срещат хора с маски или шалове увити около лицето си (второто не знам с какво помага). Веднъж видях и човек с ръкавици! Забранено е, ако откриеш, че си заразен да посетиш личен лекар или болница. Има си номер, на който се звъни за инструкции. Задължително оставаш 14 дена в къщи, на повечето хора ще им бъде платено, за което (с малки изключения).

Ако бях в България, бих попитала и възрастните хора дали се нуждаят от нещо, за да им го предоставя – все пак доста от тях така или иначе са болни или изнемощели и нямат възможност да се отрупат с провизии като вас. Можете да им помогнете и разбира се, направете го по безопасен начин за тях! Когато всичко отмине, излезте от сянката на затворите си (дом, тяло, ум) и се протегнете с усмивка и благодарност към слънцето. Прегърнете се…. танцувайте….. пейте….. Искайте прошка на Земята и на Всевишният за това в какво сме се превърнали, и ако ви се даде такава.. живейте различно от сега..

Сега е време на смирение, а не на паника… Сега целият Свят стои заедно зад едно и с една обща молитва и фокусирана обща енергия!!!! Всичко ще е наред, ще видите! И това ще мине!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *