Българка от Рим: Нормалният живот ще се върне през 2021 г.

Българка от Рим: Нормалният живот ще се върне през 2021 г.

Една красива българка описва за в. „Марица“ какъв е животът в Италия по време на карантината и как ще бъдат разхлабени извънредните мерки след преминаване на пика от коронавируса. Ето и писмото на Радост Янева:

Живеем в Италия от почти 20 години. Завърших Универиситета в Геноа и от година водя счетоводството на няколко фирми в Рим.

Вече 30 дни Рим е в карантина и в пълна изолация. По улиците почти не се срещат хора, освен тези, които видимо са тръгнали да пазаруват или да разходят домашен любимец. Допустимото разстояние, за което е разрешено да се излиза от домовете без декларация, е не повече от 200 м.

Задължени сме да пазаруваме от най-близкия хранителен магазин или аптека, както и задължително да бъдем с маска и ръкавици и на разстояние 1 метър един от друг. Всички паркове и публични градинки са затворени и е забранено спортуване, тичане, разходки и т.н. За да излезем от вкъщи, трябва да декларираме в специален модул валидни причини за напускане на дома, засягащи здраве или закупуване на хранителни нужди като храна или лекарства.

Ако сме извън допустимите поводи на излизане, рискът е глоба, която стига до 800€ и арест до 3 месеца. Пътуване между различни градове не е разрешено. Сметките за ток, вода, газ, такса смет и телевизионна такса са замразени за два месеца.

След като пандемията отмине, ще бъдат изплащани на части, като още не е решено за какъв период от време ще бъдат изплатени. Наложен е също и мораториум върху изплащането на ипотечните заеми към банките и на банковите заеми за малките фирми, с гаранция от страна на държавата. Всички работници от засегнатите сектори бяха включени към Cassa integrazione -държавен фонд, който позволява на НОИ (тук INPS) да изплаща 80% от заплатите на хората, които поради затруднения на фирмите не ходят на работа с идеята всички възможни дейности да се извършват от домовете.

Това беше атмосферата на Рим до тази седмица, в която бяха наложени официално нови мерки и предвиждания. Италия раздели излизането от пълната карантина и откриването на почти всички работни дейности в 3 фази: Първата фаза предвижда на 28 април да се разреши извършване на работна дейност на агропроизводства и Индустриални фирми (но не всички).

Втората фаза стартира на 4 май и от тогава ще бъде позволено излизането от вкъщи без декларация и без валидни причини, но с маска и спазване на дистанция. Ще отворят магазини за дрехи, мебели и всякакъв вид материали, но с посещение на малък брой хора. Моловете ще останат затворени.

На 12 май ще отворят професионалните служби и общини. От 18-25 май ще започнат да отварят ресторанти, фризьорски и козметични салони със задължение да се носят маски и да се влиза единично. Ресторантите същи ще отворят, но с редуциран брой седящи места и разстояние от 2 метра. От края на юни се очаква да отворят и спортните центрове.

Третата фаза се очаква да е през септември, когато ще се открие новата учебната година. Пълното възвръщане към нормалния ритъм на живот се очаква да е през пролетта на 2021 година.

Колкото до малкия и среден бизнес, като хотели и всичко свързано с туризма в Рим, всички малки и средни фирми претърпяват големи щети, а за тях все още не се знае кога ще се върнат към работния процес. Аз лично водя счетоводство на два малки хотела в Рим и от близо мога да кажа, че щетите и загубите са големи. Правителството започна да отпуска обещаните помощи под формата на малки безвъзмездни суми директно във фирмените сметки на хора от малкия и среден бизнес, за което аз лично съм свидетел. По-големи суми също ще бъдат отпуснати на фирмите от банки, без лихви, но със срок на възвръщаемост.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *