Българка от Рим: Нормалният живот ще се върне през 2021 г.

Една красива българка описва за в. „Марица“ какъв е животът в Италия по време на карантината и как ще бъдат разхлабени извънредните мерки след преминаване на пика от коронавируса. Ето и писмото на Радост Янева:

Живеем в Италия от почти 20 години. Завърших Универиситета в Геноа и от година водя счетоводството на няколко фирми в Рим.

Вече 30 дни Рим е в карантина и в пълна изолация. По улиците почти не се срещат хора, освен тези, които видимо са тръгнали да пазаруват или да разходят домашен любимец. Допустимото разстояние, за което е разрешено да се излиза от домовете без декларация, е не повече от 200 м.

Задължени сме да пазаруваме от най-близкия хранителен магазин или аптека, както и задължително да бъдем с маска и ръкавици и на разстояние 1 метър един от друг. Всички паркове и публични градинки са затворени и е забранено спортуване, тичане, разходки и т.н. За да излезем от вкъщи, трябва да декларираме в специален модул валидни причини за напускане на дома, засягащи здраве или закупуване на хранителни нужди като храна или лекарства.

Ако сме извън допустимите поводи на излизане, рискът е глоба, която стига до 800€ и арест до 3 месеца. Пътуване между различни градове не е разрешено. Сметките за ток, вода, газ, такса смет и телевизионна такса са замразени за два месеца.

След като пандемията отмине, ще бъдат изплащани на части, като още не е решено за какъв период от време ще бъдат изплатени. Наложен е също и мораториум върху изплащането на ипотечните заеми към банките и на банковите заеми за малките фирми, с гаранция от страна на държавата. Всички работници от засегнатите сектори бяха включени към Cassa integrazione -държавен фонд, който позволява на НОИ (тук INPS) да изплаща 80% от заплатите на хората, които поради затруднения на фирмите не ходят на работа с идеята всички възможни дейности да се извършват от домовете.

Това беше атмосферата на Рим до тази седмица, в която бяха наложени официално нови мерки и предвиждания. Италия раздели излизането от пълната карантина и откриването на почти всички работни дейности в 3 фази: Първата фаза предвижда на 28 април да се разреши извършване на работна дейност на агропроизводства и Индустриални фирми (но не всички).

Втората фаза стартира на 4 май и от тогава ще бъде позволено излизането от вкъщи без декларация и без валидни причини, но с маска и спазване на дистанция. Ще отворят магазини за дрехи, мебели и всякакъв вид материали, но с посещение на малък брой хора. Моловете ще останат затворени.

На 12 май ще отворят професионалните служби и общини. От 18-25 май ще започнат да отварят ресторанти, фризьорски и козметични салони със задължение да се носят маски и да се влиза единично. Ресторантите същи ще отворят, но с редуциран брой седящи места и разстояние от 2 метра. От края на юни се очаква да отворят и спортните центрове.

Третата фаза се очаква да е през септември, когато ще се открие новата учебната година. Пълното възвръщане към нормалния ритъм на живот се очаква да е през пролетта на 2021 година.

Колкото до малкия и среден бизнес, като хотели и всичко свързано с туризма в Рим, всички малки и средни фирми претърпяват големи щети, а за тях все още не се знае кога ще се върнат към работния процес. Аз лично водя счетоводство на два малки хотела в Рим и от близо мога да кажа, че щетите и загубите са големи. Правителството започна да отпуска обещаните помощи под формата на малки безвъзмездни суми директно във фирмените сметки на хора от малкия и среден бизнес, за което аз лично съм свидетел. По-големи суми също ще бъдат отпуснати на фирмите от банки, без лихви, но със срок на възвръщаемост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *