Български огнеборци ще помагат на Гърция в овладяването на пожарите през лятото

Български огнеборци ще помагат на Гърция в овладяването на пожарите през лятото

Български пожарникари ще помагат на Гърция в овладяването на пожарите през летния период, съобщават гръцките медии.

България е една от шестте европейски държави, която ще помага на гръцката противопожарна служба през тази година, предаде гръцката агенция АНА-МПА.

На пресконференция говорителят на правителството Янис Иконому съобщи, че за първи път още преди началото на периода на пожарите в страната ще пристигнат огнеборци от България, Румъния, Германия, Франция, Финландия и Норвегия. Целта е реакцията при нужда да е по-навременна, както и да се обмени опит.

През тази година Гърция ще разполага с 46 самолета и 36 хеликоптера за борба с пожарите. За първи път Атина получава и финансиране от ЕС за наемане на специализиран хеликоптер, който ще бъде на разположение на страната в периода юли-август.

Икониму заяви, че в момента тече разчистване на растителност в райони с висок риск от възникване на пожари. През миналата година Гърция пострада сериозно от опустошителни по мащабите си пожари.

Данните на Националната обсерватория показват, че през 2021 г. в Гърция са били опожарени толкова горски масиви, колкото за последните 13 години. През миналата година на територията на страната е имало 84 горски пожара, които са унищожили 1 300 000 декара.

От началото на тази година се регистрира сериозно нарастване на горските пожари. Според Националната обсерватория спрямо периода 2008 – 2021 г. пожарите са нараснали със 750 на сто.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.