Важна новина за данъчните декларации от 1-ви март

От утре данъчните ни декларации ще бъдат попълнени автоматично на сайта на приходната агенция. Това ще стане с новата услуга на Националната агенция по приходите (НАП). Тя ще бъде достъпна от 1 март.

За автоматично попълнени данни всеки гражданин трябва да притежава персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Изваждането на ПИК отнема минути като за целта трябва да се подаде заявление, което може да се изпрати и по пощата до даден офис на НАП.

В онлайн декларациите е важно всеки да провери въведените данни, тъй като не е изключено да има грешки. Към документа може да се добавят и други доходи, постъпили от физически лица, или от чужбина. Ако има приходи от наем, те се посочват изрично от данъкоплатеца.

Самоосигурявалите се през 2019 г. са задължени да подадат електронно данни. Ако подадем декларация до 31 март 2020 г., ще можем да се възползваме от отстъпка до 5 на сто или до 500 лв. от данъка за довнасяне.

Освен отстъпка, гражданите могат да се възползват и от данъчни облекчения. Това са облекчения за намалена работоспособност, за деца, за деца с увреждания, за млади семейства, за безкасови плащания, лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране и други.

Облекченията се ползват, като се приспадат от сумата от годишните данъчни основи за всеки вид доход.

Ако обаче доходите се облагат с окончателен данък, то данъчни облекчения не могат да се използват, обяснява лупа.бг. Така например са постъпленията от дивиденти и ликвидационни дялове в полза на местно или чуждестранно физическо лице от източник в България, местно физическо лице с източник чужбина и други.

За да се използват облекчения, гражданите не трябва да имат останали публични задължения.

Напомняме, че към декларацията не се изискват копие от решение за намалена работоспособност, копие от решение за ТЕЛК/НЕЛК и копия на платежни документи, които удостоверяват направените вноски за закупуване на осигурителен стаж при пенсиониране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *