Важна промяна! Подаваме само онлайн тези документи в НОИ

След приети изменения в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, част от нужните документи ще се подават в НОИ вече само електронно.

Ето кои са те:

1. Удостоверенията за деклариране на данни и обстоятелства от осигурителите и самоосигуряващите се лица във връзка с изплащане на паричните обезщетения при болест, майчинство и осиновяване на дете (приложения 9, 10 и 11 към наредбата) вече се подават в НОИ само по електронен път чрез използване на квалифициран електронен подпис (КЕП) на подателя.

От вторник вече са в сила измененията и допълненията в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НПОПДОО), които са свързани с начина на подаване на необходимите документи за изплащане на парични обезщетения и помощи от ДОО, информират от НОИ.

От същата дата упълномощителите, притежаващи КЕП, могат по електронен път, чрез формата за контакт с НОИ с достъп до персонални данни (с ЕГН/ЛНЧ и с КЕП), да подават заявление приложение 13 към НПОПДОО. Тя е достъпна чрез рубрика „Е-услуги/Административни услуги“, където, след избор на съответното териториално поделение на НОИ, в което ще се подават документите за изплащане на парично обезщетение, се посочва меню „Въпроси, сигнали и жалби/Форма за контакт с НОИ – с достъп до персонални данни“.

Хората, чиито трудови договори са прекратени поради ликвидация или прекратяване на осигурителя или служебно от Главната инспекция по труда, вече имат възможност да подават необходимите документи (заявление приложение 15) в НОИ по електронен път отново чрез формата за контакт с НОИ с достъп до персонални данни (с ЕГН/ЛНЧ и ПИК, издаден от НОИ, или с КЕП), като изберат териториално поделение на НОИ по постоянен или настоящ адрес, пише pariteni.bg.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *