Важно за летовниците: Всички глоби, които могат да ви наложат в Гърция

Предлагаме на Вашето внимание, някои от най – важните факти и съвети, за да бъде почивката Ви в Гърция (ако сте решили да почивате там) безпроблемна:

– За превишаване на максимално разрешената скорост с до 20 км/ч – 40 евро с до 30 км/ч. – 100 евро, при движение по магистралата с над 150 км/ч. – глобата е 350 евро и отнемане на свидетелството за 90 дни.

– За говорене по телефон (може само Bluetooth) по време на шофиране глобата е 100 евро.

– За опасна маневра – наказанието е 700 евро, 30 дни без книжка и спиране на автомобила от движение за 10 дни.

– За преминаване на червен светофар – 700 евро глоба, както и сваляне на табелите на автомобила за 60 дни и отнемане на шофьорската книжка на водача за 20 дни.

– За некоректно отношение към пешеходците на пешеходна пътека – 200 евро и отнемане на книжката за 20 дни.

– Нарушаване на забранителен знак – 200 евро и отнемане на книжка за 20 дни.

– За употреба на алкохол санкцията варира от 200 до 1200 евро, шест месеца без книжка и евентуално два месеца затвор, в зависимост от количеството.

-Шофиране след употреба на наркотици или упойващи вещества – минимум 200 евро глоба, отнемане на книжката между 90 и 180 дни, и лишаване от свобода до 3 години.

– Без колани и за пътниците, които са отпред в автомобила и за тези, които са отзад –  глоба 350 евро и отнемане на свидетелството до 20 дни.

– Глоби от 1500 евро за всеки, който пуши в автомобил в присъствие на дете, независимо дали е водач или не. Глобата е двойна до 3000 евро, ако автомобила е държавен.

– Шофиране с джапанки – 50 евро.

– Глоба от 100 евро и 30 дни отнемане на книжка ако и двете ръце не са на волана (пример: пиейки минерална вода).

– Шофиране без книжка ще Ви струва 200 евро.

– За не поставен колан – 350 евро, а книжката се отнема за 10 дни.

– За открит теглич – глобата е около 160 евро.

– За неспазване на сигнализацията на ЖП прелез или неправилно изпреварване глобата е 700 евро и отнемане на книжка до 60 дни.

– Категорично е забранено използването на антирадар. За него глобата е 2000 евро. Като освен парична санкция се предвижда и отнемане на книжката за 30 дни и сваляне на регистрационните табели на превозното средство за два месеца.

При отнемане на номерата, автомобилът няма право да се движи и да остава в Гърция, тъй като без регистрационни табели не може да премине граница. След като изтече наказанието, водачът или упълномощено от него лице може да отиде в Гърция и да получи обратно талона и номерата. Наказанията се налагат по административен, не по съдебен ред и влизат в сила веднага. Изисквайте протокол за наложената санкция, тъй като имате право да обжалвате. Плащането веднага, води до намаляване на глобата.

Също така е забранено носене на огнестрелно и/или хладно оръжие, включително и пренасянето му в автомобил, ако нямате разрешително, което трябва да бъде преведено и легализирано на гръцки език.

Задължително е да имате валидна застраховка за автомобила!

Други глоби, които ви дебнат:

– Забранено е внасяне на гориво – конфискува се превозното средство. Тълкува се като нелегален трафик на акцизна стока.

– 300 евро за отпадъци на плажната ивица.

– Дивото къмпингуване е забранено. Като глобите за това започват от 150 евро и стигат до затвор.

– Забранено е да се поставят палатки и каравани извън определените за къмпинг места. Глобата е 150 евро и до три месеца затвор.

– Паленето на огън е абсолютно забранено, а санкциите са хиляди евро.

Много важно е да знаете, че ако предоставите автомобила си на трето лице и бъде извършено нарушение, собственикът на автомобила носи наказателна отговорност за злонамерени деяния, извършени с автомобила.

Почивката Ви в Гърция пропада, ако Ви хванат, че сте качили нелегален чужденец на стоп. Според гръцкия наказателен кодекс, присъдите за трафик на нелегални емигранти варират от 2 до 20 години лишаване от свобода за всеки превозван човек!

Наказва се и агресивно поведение срещу униформен служител. Не  опитвайте да подкупвате полицай, тъй като ще Ви арестуват и ще поставят автомобила под възбрана поне за 6 месеца.

Часове на тишина:

От 1 април до 30 септември са определени и се прилагат часове за тишина през летния сезон.

Според разпореждане на полицията часовете на дневно и нощно спокойствие са:

– от 15:00ч. до 17:30ч.

– от 23:00ч. до 07:00ч. /сутринта/.

Забранено е вдигане на шум, дори и разговорите на висок тон. Може да отнесете обвинителен акт и да Ви задържат, съобщават от Съюза на българските автомобилисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *