Важно! Хампарцумян: Отсега граждани и бизнес да си говорят с банките за отсрочване

Важно е физическите лица и фирмите да започнат отсега да си говорят с банките за възможностите за отсрочване на кредитите, за новите бизнес модели, за оценка на риска. Това препоръча банкерът Левон Хампарцумян в ефира на БТВ.

Той напомни, че мярката за отсрочка по кредитни вноски може да се използва от добросъвестните клиенти, а не от тези, които са имали затруднения преди кризата. “Мерките са навременни и са свързани с това, че не знаем кога ще свърши кризата. В момента в целия свят мерките са насочени към това да се купи време”, обясни Хампарцумян. Той обясни, че в момента се изчаква да се види как ще се наредят веригата за доставка и производство, тъй като е възможно кризата да е дълбока.

Идеята на отсрочването е да се даде гъвкавост на банките, без да страда техният капитал. “Ще може да се преструктурират някои кредити и да се сменят условията за изплащане, и това няма да е негатив за банките и за клиентите”, каза банкерът.

Хампарцумян коментира и темата за Еврозоната. “Винаги, когато сме питали за Еврозоната, сме питали по начин така, че да ни кажат не”, коментира той, но заяви, че подкрепя намеренията за пореден път да кандидатстваме за Клуба на богатите.

Припомняме, че отсрочването на кредити ще може да се използва за до 6 месеца за стари кредити, по които няма забавяне, по-голямо от 90 дни. Клиентите ще може да отложат плащането на главница или на цялата дължима сума, но основните параметри в договора, като лихва и такси, няма как да бъдат променяни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *