Ваксинирани пропищяха от сбъркани сертификати

Ваксинирани пропищяха от сбъркани сертификати

Чуждестранни студенти по медицина се свързаха се оплакаха заради объркани ваксинационни сертификати. В документите са вписани грешни имена и различни рождени дати, а потърпевшите вече месец чакат за корекция, съобщава Нова тв.

От ваксинацията на 24-годишния Константинос Калаус минава повече от месец. Избира да се ваксинира в „Пирогов”. След получаването на сертификата студентът по медицина остава изненадан – вместо своята, в документа вижда коренно различна дата на раждане.

„Разбрах, че са написали грешна рожденна дата и им казах, че трябва да я променят, но отговорът беше, че системата е автоматична и не могат да направят нищо, за да я променят”, разказва той.

Оказва, че още трима колеги на кипърския студент са с допуснати грешки в сертификатите. „Те са ваксинирани по каналния ред в „Пирогов” – като медицински специалисти и като хора, които работят в медицинската сфера и съответно има допуснати грешки в сертифиткатите им. Грешките са в изписването на имена им и в личните им данни като рожденна дата, например”, казва Мартин Митков.

След като става ясно, че в „Пирогов” не могат да оправят грешката, студентите по медицина търсят съдействие от РЗИ. „Отговорът им беше меко казано необясним. Казаха, че няма какво да направят, за да го променят и че 5 хиляди души имат същия проблем като моя”, коментира Константинос Калаус. И допълва: „Никой не знае как да го коригира. На практика нашите сертификати са невалидни и не можем да направим нищо”.

От „Пирогов” отказаха коментар, а от РЗИ обясниха, че корекцията на грешки в сертификатите не е в техните правомощия. Последната инстанция е Информационно обслужване, но сбърканите документи достигат до тях, само ако са минали през РЗИ. И въпреки че вече са преминали през всички необходими институции, Константнос и неговите състуденти все още не знаят кога ваксинационните им сертификати ще са валидни.

„Направихме отново справка при тях и се оказа, че не фигурират никакви данни за поставени ваксини на лицата в единната система”, казва Мартин Митков.

Докато чакат, студентите ще могат да се приберат по родните си места само след направен PCR тест, въпреки че са с ваксина от месец.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *