Ваксинират над 240 000 медици в първа фаза от плана за ваксинация

Здравният министър Костадин Ангелов представя Националния план за ваксиниране срещу Covid-19 на брифинг в МС.

На заседания на МС приехме Националния план за ваксинация за COVID 19. Този план е разработен от работна група от специалисти, използвани са указанията на СЗО, планът е динамичен. В този план са разработени и показани в таблица общия преглед на ваксините, тама са и разрешенията за ваксинация, като целта на този план е да създадем Национален ваксинационен щаб чиито председател ще е проф. Красимир Гигов. Това заяви на брифинг здравният министър Костадин Ангелов.

Първа фаза – първите ваксинирани ще бъдат медицинските специалисти, това са медици, дентални лекари, сестри и санитари. В тази група са – 243 600 човека са общо медицинските лица

Ваксинирането ще бъде доброволно, подчерта министър Ангелов.

Втора фаза – са потребители на социални услуги, учители и педагогически персонал – 112 080 лица

Трета фаза – това са структурите с обществена значимост, пример е ВИК – в тази група ще има списък

Четвърта фаза – възрастни на и над 65 год. Това са 1.8 млн.души

Пета фаза – уязвими групи – ваксинацията ще се извършва след проучване на това колко лица са в тази група

Страната ще бъде разделена на 6 региона, това е окончателното ни решение, всеки район има отговорник – РЗИ ще извършва контрола, поясни още здравният министър.

Проф. Красимир Гигов – ще координираме и организираме плана за ваксинация, дейността на щаба ще бъде основно съсредоточена в осигуряване на екипи за самата ваксина и ваксинацията.Първото съвещание на Националния ваксинационен щаб ще се проведе днес в 15 часа. Целите са приемане, спазване на условията на ваксините и прецизиране на очакваните за ваксинация контингенти, уточни проф. Гигов.

51% от леглата за COVID болни са заети, разясни още здарвният министър.

Доц. Ангел Кунчев разясни, че се наблюдава лек спад в броя на болните, но пък хоспитализираните остават висок процент. Той отбеляза, че България е слязла с едно място надолу по заболеваемост в Европейския съюз. Така вече заемаме 11 позиция.

„За съжаление 14-дневната смъртност е висока и по този показател сме на първо място. Убеден съм, че ако спазваме мерките, ще се справим”, посочи доц. Кунчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *