Валежите съсипаха реколтата от череши в Кюстендилско

Валежите съсипаха реколтата от череши в Кюстендилско

Валежите и утрините с ниски температури повлияха сериозно на реколтата в Кюстендил. Чаканите цяла пролет всеизвестни кюстендилски череши още не са узрели, а производителите вече се притесняват, че масовото бране на плода ще съвпадне с масовия внос от чужбина. А това гарантира ниски печалби за българските земеделци.

В село Ябълково тази година черешите зреят бавно. Производителите се притесняват, че времето тепърва готви коварни капани за дръвчетата и плодовете. Те подчертават, че в момента са изцяло зависими от времето.

„Треперим кога ще има градушка или силен дъжд. Силното слънце пък ускорява вегетацията и черешата за няколко дни се съсипва“, каза черешопроизводителят Олег Алексиев пред Нова телевизия.

Николай Ангелов произвежда домати, пипер, пъпеш, патладжани, диня, а има и овощни дръвчета. В момента се притеснява най-много за реколтата от домати.

Тази година ще се забави и новата партида сладко от череши. „За да е хубава черешата трябва да е узряла, да е поддържана, да е напръскана. Миналата година набрахме около 2 тона и половина, сега не може да наберем 250 кг“, каза Любен Златков.

Дали заводът без покрив тази година ще е на печалба, никой още не може да каже. Засега перспективите не са добри.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *