Валентин Николов: Никога не е било лесно да се преговаря с Газпром

Кога и как ще поевтинеят сметките ни, след спада на цената на газа, коментира Валентин Николов – председател на енергийната комисия в парламента.

Това бяха много дълги преговори, те започнаха от юли месец миналата година. Ние чакахме точния момент. Очаквахме руската страна да поиска промяна на точката за достъп. Тази смяна определяше нови обстоятелства. Това доведе до тези тежки преговори. Определено най-важното условие е това, че ЕК задължи Газпром да предоговори всички договори, заяви шефът на енергийната комисия.

По думите му никога не е било лесно да се преговаря с Газпром.

Има различни хипотези, но България вече има реверсивни връзки. Влиза газ и от Турция, и от Румъния и от Гърция. Цената на крайните потребители със сигурност ще намалее, каза Николов.

Няма как да се намали цената на газа, като се обади някой по телефона. Това е една сложна формула. Не може един политик да се обади на друг политик, много по-сложни са нещата, коментира той.

По думите му сега България може да си позволи да преговаря, дори може да си позволи да не сключва договори, защото вече има много източници. Утре в комисията по енергетиката ще има генерална среща, на която ще се разясни формулата за цената на газа, посочи още Николов. Ще се предложи вариант да се компенсират със задна дата крайните потребители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *