Васил Велев: Не искаме помощ, а връщане на надвзетото от енергийната ламя

Васил Велев: Не искаме помощ, а връщане на надвзетото от енергийната ламя

„Има съгласие, че това е най-бързият начин за реакция на този грабеж в отсъствието на парламент. Настояваме за компенсация от август, докато цените се нормализират. Тя да е равна на 3/4 от надвзетото. Това не са помощи, а възстановяване на надвзетото. Това са изработените от хората пари, които са им надвзети“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев в „Денят ON AIR“.

„Високите цени през август бяха средно 218 лв. за месец. Към утрешна дата през октомври е 369 лв. за мегаватчас. За днес за базов товар цената беше средно 482 лв., а в този час е над 650 лв.“, даде пример той и отбеляза, че заради това компенсациите не може да бъдат фиксирана сума.

Велев е на мнение, че „мизерна“ част от потреблението у нас е на газ и не може заради 7% поскъпване да има троен и четворен ръст на цените.

„Пазарният модел е сбъркан. Това е един от въпросите за срещата на върха на 21 и 22 октомври в Брюксел. Нашата позиция е, че този модел на пазар на електроенергия трябва да се преразгледа. Това решение е в бъдещето, а на нас ни трябват неотложни мерки“, каза още председателят на АИКБ пред Bulgaria ON AIR.

Бизнесът настоява компенсациите да бъдат изплатени преди да дойде време за плащане на октомврийските сметки. По думите на Васил Велев много потребители няма да могат да платят новите по-високи сметки, ако не получат компенсациите.

„Има разбиране и съгласие, нямаме категорично решение. Не можахме да намерим такава точка в дневния ред на Министерския съвет. Пари за това в бюджета има, той е на излишък“, категоричен бе гостът в студиото.

Ако парите не стигнат до предприятията до 1 ноември, Велев допуска, че ще възникне нов сериозен протест.

„Когато хората си видят сметките и касата, че няма с какво да ги платят. Работят цял месец, идва енергийната ламя и прибира резултата от техния труд. Бизнесът започна да затваря. Има браншове, които казват, че минимум 1/3 ще фалират. Търговците започнаха да пускат фактури за авансово плащане. Икономиката ще спре, ако това продължи достатъчно дълго“, алармира той.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *