ВАС възобнови делото за отстраняването на Румен Томов от кметския стол

ВАС възобнови делото за отстраняването на Румен Томов от кметския стол

Върховният административен съд възобнови делото за отстраняването на благоевградския кмет Румен Томов от кметския пост.

Предстои то да се докладва за насрочване в открито съдебно заседание, с което да се призоват страните и прокурор от Върховната апелативна прокуратура. Тогава ще стане ясно кога съдът ще се произнесе с окончателно решение по казуса „Томов”.

С определение от 25 юни тази година производството бе спряно до произнасянето на Конституционния съд. Причината обаче е отстранена и сега делото трябва да бъде възобновено, тъй като преди дни КС взе решение по дело № 5/2020 г. С него бе отхвърлено искането на тричленен състав на Върховния административен съд и на 63-ма народни представители да се установи дали отстраняването на Румен Томов от поста кмет на Благоевград е противоконституционно. Съдиите постановиха единодушно, че градоначалникът е отстранен законно.

Румен Томов не е изпълнил нито едно от трите изисквания на член 41, ал.3 от ЗМСМА. В едномесечен срок от обявяването на изборния резултат градоначалникът не е спазил законовите изисквания – не е заличил своя фирма и не е уведомил нито Общинската избирателна комисия, нито Общинския съвет. Затова по-рано ОИК прекрати пълномощията му.

До съдебната сага се стигна след сигнал на бившия градоначалник Атанас Камбитов до ОИК-Благоевград, като той сезира, че наследникът му на поста не е заличил свое търговско дружество и не е уведомил за това ОИК и ОбС.

След решението на КС е почти сигурно, че в Благоевград ще има кметски избори. Още повече, че през април ВАС вече взе решение да прекрати пълномощията на кмета Румен Томов, което ОИК изпълни. Тогава обаче бе внесено искането в КС, с което се обжалва решението на ОИК. Сега предстои решението на конституционните съдии да се обнародва в първия брой на Държавен вестник, който следва да се издаде. ВАС трябва да се самосезира и да възобнови производството. Според юристи ще се проведе едно заседание във ВАС за изслушване на страните по делото и ще се вземе решение по същество. Което няма как да е по-различно от вече взетите решения и на Административен съд-Благоевград, и на Върховния административен съд – пълномощията на Румен Томов като кмет на община Благоевград да бъдат прекратени.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *