ВАС пак отряза искането на кмета Румен Томов

ВАС пак отряза искането на кмета Румен Томов

ВАС отхвърли искането на кмета Румен Томов за допълване на решението им от 16 април 2020 г., с което бе потвърдено решението на Административен съд – Благоевград, според което е извършил нарушение на закона, като не се е заличил като едноличен търговец в едномесечния срок от избирането му, поради което бяха дадени указания на ОИК да прекрати предсрочно пълномощията му.

Адвокат Милана Кривачка, която го представлява на делото, бе поискала решението да бъде допълнено, както и да бъде спряно, с мотива, че има образувано дело в Конституционния съд за обявяване на противоконституционна на разпоредбата на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното управление и местната администрация, заради която той впоследствие бе отстранен от ОИК – Благоевград, съобщава в. „Струма“.

ВАС намира направените искания за неоснователни и ги отхвърли в днешното си решение. Следващият ход на адвокат Милана Кривачка е да направи повторен опит за спиране на другото дело във ВАС, в което обжалва решението на АС – Благоевград, с което бе потвърдено решението на ОИК за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета Румен Томов.

Дори Конституционият съд обаче да обяви тази норма за противоконституционна, то решението има действие занапред, а не по приключени казуси като този с Румен Томов.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *