Вдигаме имунитета срещу COVID-19 с 2% на седмица

Вдигаме имунитета срещу COVID-19 с 2% на седмица

С 2% е вдиганата защитата на населението срещу COVID-19 за седмица. Това пресметна математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов. 35,8% от българите са преболедували или имунизирани поне с една доза срещу COVID-19 и имат някаква защита срещу вируса. Данните показват, че средно с около 0,3% се покачва делът им. С този темп на ваксинация е напълно достижимо страната ни да има колективен имунитет в края на лятото, а ако се засили ваксинацията, това може да стане факт още по-рано. Математикът обясни още, че по-големият брой защитени граждани дават още една преднина в битката срещу COVID-19 – системата ще има по-голямо време за реакция.

Междувременно министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов отчете, че България вече е на 20-о място в ЕС по заболеваемост от COVID-19 и на второ по смъртност. Той изтъкна още, че

страната ни вече е извадена от високорисковите зони

от института „Робът Кох“, и вече е само в рискова зона. „Това е заслуга на всички нас, всички българи“, каза министърът в оставка и изтъкна, че вчера е постигнат рекорд с над 32 хиляди ваксинирани за деня. Проф. Ангелов добави, че целта е да се поставят по 50 хиляди дози на ден. „Скоро ще стигнем милион ваксинирани и половин милион преболедували“, каза още той. Данните показват, че най-много поставени ваксини са във възрастовата група между 25 и 49 години, следвани от възрастовите групи от 60 до 69 г., от 70 до 79 г. и над 80 години. По време на празниците ясно си е проличало, че българите предпочитат ваксината на Pfizer. От началото на зелените коридори досега най-много дози са поставени в „Пирогов“ – над 6000.

Проф. Костадин Ангелов обясни, че има възможност зелените коридори да бъдат удължени и след 9 май. Това зависело от броя дози, с които се разполага и получи страната ни. Ако са достатъчно, в понеделник ваксинационният щаб ще вземе решение за удължаване на зелените коридори за ваксинация срещу COVID-19.

Здравният министър изтъкна, че има

трайна тенденция за намаляване на заболеваемостта

смъртността и хоспитализираните. Данните, че заетостта на леглата в болниците е 47% с неусложнените случаи и 51% за интензивни легла. „Вече има спокойствие в лечебните заведения“, каза министърът и добави, че само в 4 области има повече настанени в интензивните отделения- Благоевград, Силистра, Шумен и Стара Загора.

Седмичният брой на потвърдените случаи спрямо седмичния брой на оздравелите е в съотношение 2 към 1. „Няма нито една област в червено на картата на България“, посочи още министърът.

Здравният министър коментира още, че няма усещане, че данните за новозаразените са изкуствено занижени заради празниците. Той посочи, че има ясна тенденция за спад на заболeваемостта. „Гледаме числата на 12 часа. Към настоящия момент сме абсолютно спокойни, много е важно как ще се управлява пандемията оттук нататък с всички мерки, които трябва евентуално да се разхлабват или затягат. Най-важно е ваксинационният процес да продължи със същата сила. Колкото повече са ваксинирани, толкова повече мерките ще стават един неприятен спомен“, коментира още министърът в оставка.

По отношение бъдещето на оперативния щаб, министърът в оставка лаконично каза, че следващият премиер ще вземе решение какво и как да се прави. „Ясно е, че излизаме от третата вълна“, каза министърът и добави, че всичко това е постигнато с много по-нисък индекс на строгост на мерките, благодарение на науката.

Запитан какъв съвет би дал на следващия министър, проф. Ангелов каза, че съвет се дава, ако се поиска. Според него обаче трябва да продължи да се информира българското общество за епидемичната обстановка. „Страхът започва там, където свършва информацията“, каза министърът и посочи, че решението зависи от тези, които са след тях. „Ние ще проведем разговор с колегата, който и да е той, но не е честно да разказвам какво ще си говорим“, каза проф. Ангелов. По отношение на това как трябва да се действа в сферата на туризма, той посочи, че досега се е работело по стройна система за следене на мерките и на 12 часа са се обобщавали данните независимо празник или делник е. Подчерта и че е важно да се слуша мнението на експертите, особено тези с голям опит.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата от своя страна обясни, че Европейската агенция по лекарства е стартирала ускорена оценка на Pfizer за прилагането й във възрастовата група 12-17 години. По думите му, ако са положителни данните, може да се позволи скоро имунизирането на деца над 12 години. Подобни стъпки се очаква да бъдат предприети и за ваксината на Moderna. „Реално още от юни може официално да стартира имунизиране на деца във възрастовата група 12-17 години“, каза още Богдан Кирилов.

Министърът в оставка отчете още, че около

96 хиляди електронни рецепти са издадени досега

като половината от тях са издадени през май. Проф. Ангелов допълни, че последното удължаване на срок за електронните рецепти е до 1 юни, за да може ДКЦ-тата и лечебните заведения да си оправят софтуерните програми. „Ако искаме да имаме пълноценно пациентско досие, то трябва да се пълни с информация, част от тази информация са лекарствата, които се изписват на всеки отделен пациент“, каза още министърът и добави, че идеята е информацията да се използва навсякъде в страната и да се синхронизира с европейските системи.

Няма регистрирани случаи на индийския щам

У нас няма регистрирани случаи на индийски, бразилски или южноафрикански щам, но за съжаление в съседни държави има засечени такива случаи. Това обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той подчерта, че е много важно да се спазват карантинните мерки, особено от гражданите, които се връщат от чужбина. Той посъветва тези хора да не се събират на следващия ден с близките си. Проф. Кантарджиев добави, че у нас от мутациите циркулира само британският вариант на COVID-19.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни още, че COVID-19 мутира четири пъти по-малко от вируса на СПИН и осем пъти по-малко от вируса на грипа. По думите ми всеки щам, предавайки се от човек на човек, мутира около 35 пъти на година. Той подчерта, че мутацията се получава, когато ваксинирането е неравномерно. Затова и ЕС да полага толкова усилия ваксинирането да стартира едновременно във всички държави членки и да върви равномерно, обясни още проф. Кантарджиев. Той обясни още, че основната защита от мутациите е клетъчният имунитет. „Няма такъв наложил се генетичен щам, на който ваксините да не действат“, обясни ще директорът на НЦЗПБ.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.