Вдигат джамия в 2 защитени зони край Гоце Делчев

Вдигат джамия в 2 защитени зони край Гоце Делчев

РИОСВ – Благоевград даде зелена светлина за строежа

Въпреки че теренът от 1267 кв.м, върху който трябва да се издигне джамията със застроена площ от 250 кв.м, е в границите на защитена зона „Места“ /за опазване на дивите птици/ и на защитена зона „Река Места“ /за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна/, вр.и.д. директор на инспекцията Снежина Кръстев-Якимова прецени, че строителството няма да даде негативни отражения върху животинския и растителен свят, и разреши строителството, пише струма.бг.

Междувременно фирмата на братята Кадри и Сухат Мехрем от с. Буково за няколко дни успя да подравни терена и селският кмет Ахмед Ходжов излезе с пространно обръщение към съселяните си всеки да помогне с каквото може – пари, труд или по друг начин, за да изпълни селото голямата си мечта за истински молитвен дом.

„Първоначално в селото е имало малка джамия, а местен жител с 5 дъщери си обещал, че ако му се роди момче, ще направи нова – разказа кметът. – Шестото му дете действително било момче и човекът съборил старата джамия, за да започне строежа на нова. С идването на комунистическия режим обаче строежът спрял и мюсюлманите били принудени да се молят по домовете си.

В първите дни на демокрацията те събрали пари и купили една къща, която превърнали в молитвен дом, но и до момента Господинци е едно от малкото села с мюсюлманско население в областта, което си няма истинска джамия”.

Възложител на инвестиционното намерение за строежа в с. Господинци е Мюсюлманското изповедание, което дава надежда на местните, че то също ще се ангажира финансово, защото седалището на Районното мюфтийство е в Гоце Делчев, а новият районен мюфтия Осман Кутрев е от съседната община Гърмен.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.