Великденската служба в Благоевград на открито, заграждат с ленти коридор в кв. „Вароша“

Миряните, които решат да отидат в благоевградската църква „Въведение Богородично“ на Великден, ще минават един след друг през коридор, ограден с полицейски ленти. „Службата ще се провежда извън храма, свещниците ще се изнесат пред галерията „Св. Лука“ в кв. „Вароша“ , до които християните ще достигат през кордон, така че да няма струпване”, обясни презвитера Аделина Стефанова.

Свещениците ще служат великденската литургия на открито с черни маски и ръкавици, а в случай че завали дъжд, е предвидена военна палатка, за да не се намокрят плащеницата и Разпятието. Няма да се изнасят икони, няма и да се оставят боядисани яйца. Всички необичайни мерки за посрещане на един от най-великите християнски празници са заради пандемията от коронавирус. „Призоваваме хората да почетат празника по домовете си, но за онези, които искат да дойдат, сме предвидили тези ограничителни мерки, за да не пламне някое огнище на зараза“, добави Аделина Стефанова.

В тесен кръг от 7 човека, сред които 4-ма свещеници, ще бъде отслужена днес панихида на гроба на покойния Неврокопски митрополит по повод 21 година от кончината му. Ще има питка, купа с жито и 1 бутилка вино, без никакви други раздавания. По указание на неврокопския владика Серафим между участниците в панихидата трябва да има дистанция, пише в. „Струма“.

Иначе в благоевградската черква се спазват безупречни противоепидемични мерки, всеки ден се прави дезинфекция от работниците от „Биострой“, иконите се забърсват със спирт, а пред масата в храма за продажби на свещи е поставен шлем.

Шлемове има закупени дори и за служителите, които да се ползват при необходимост. „Първоначално си пръскахме ръцете с ракия първак, но Светият синод осигури средства и имаме достатъчно предпазни маски и дезинфектанти“, добави Аделина Стефанова, която също е с маска на лицето. Курбаните и кръщенките са отложени, а хората ще имат възможност да компенсират след отмяна на извънредното положение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *