Вещаят пик на заразата на Острова след 12 седмици

Джени Харис, заместник на британския главен санитарен лекар, очаква пик на заразените и жертвите на болестта след около 12 седмици. Според Харис ситуацията може и да бъде взета под контрол, но трябва да се спазват ограниченията. Ако не ги спазваме, ще се сблъскаме с втора вълна от заразявания, казва тя.

Британците трябва да се подготвят за дълъг период на карантина заради новия коронавирус, предупреди дясната ръка на премиера Борис Джонсън, членът на кабинета Майкъл Гоув, цитиран от Франс прес.

В понеделник правителството въведе национална карантина за най-малко три седмици в опит да възпре разпространението на епидемията, която е взела 1019 жертви във Великобритания, а общият брой на заразените е 17 089 души.

„Не мога да дам точна прогноза, но мисля, че всички трябва да се подготвят тези мерки да останат в сила за дълъг период от време“, заяви министърът по Би Би си.

„Ще ми се да мога да прогнозирам кога ще приключи всичко това, но за момента е жизненоважно да спазваме в следващите седмици строгите нареждания, които са въведени по отношение на социалното дистанциране“, добави той.

Епидемиологът Нийл Фъргюсън от Имперския колеж на Лондон, който съветва правителството, заяви във в. „Сънди таймс“, че карантината трябва да остане в сила „вероятно до края на май, може би дори до началото на юни. Май е оптимистичен вариант“, каза той.

В писмо до 30-те милиона британски домакинства премиерът Борис Джонсън, който е в изолация след заразяване с коронавируса, предупреди, че положението ще се влоши преди да се подобри и заяви, че спазването на правилата на карантината ще позволи по-бързо завръщане към нормалния начин на живот.

„Ние обаче няма да се поколебаем да отидем и по-далеч, ако получим такива съвети от научните и медицинските среди“, отбеляза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *