Вижте кои са най-вредните храни за сърцето

Сърдечносъдовото здраве зависи до голяма степен от начина на живот и храненето. За да запазим сърцето и кръвоносните си съдове в добро състояние и да ги предпазим от сърдечносъдови заболявания е от голямо значение да се храним здравословно, да следим холестерола и кръвното си налягане и най-вече да избягваме някои особено вредни храни за сърцето.

Кои са най-вредните храни за сърцето и кръвоносните съдове?

Преработени и сушени меса

Колбасите са особено любими на милиони хора по света. Тяхното разнообразие е толкова изкушаващо, а деликатесните им вкусове и аромати са наистина неустоими. Колбасите, сушените и преработени меса обаче крият огромни рискове за сърцето.

Проучване от 2020 година, публикувано в JAMA Internal Medicine установява, че има връзка между червеното и преработеното месо и по-високия риск от сърдечносъдови заболявания и инфаркт, пише thehealthy.com. Отлаганията по съдовете от тези меса и колбаси предизвикват плаки, които стесняват и запушват кръвоносните съдове. Това повишава риска от сърдечносъдови заболявания с до 42%.

Рафинирани и преработени зърнени храни

Едни от най-лошите и вредни за сърцето храни са преработените и рафинирани зърнени храни. Те причиняват повишаване на нивата на кръвната захар и инсулина. Скоро след консумацията на такива храни нивата им спадат рязко, което предизвиква внезапен глад. При такива обстоятелства е много вероятно да преядете или да посегнете към висококалорични вредни храни.

Пържени храни

Пържените храни са вкусни и любими, но потенциално много опасни за здравето на сърдечносъдовата система. Те повишават кръвното налягане, предизвикват затлъстяване и скок в нивата на холестерола – все опасни предпоставки за поява на сърдечносъдови заболявания.

Газирани и подсладени напитки

Тези напитки предизвикват повишаване на триглицеридите, подобно на сладките и мазни храни. Концентрираните захари в газираните и подсладените напитки повишават нивата на триглицеридите и холестерола, което повишава и риска от инфаркт и инсулт.

Бонбони и сладкиши

Те са вредни не само за зъбите и талията ви, но и за сърцето. Подобно на подсладените напитки с висока концентрация на рафинирани и преработени захари, бонбоните и сладкишите са вредни за сърдечносъдовото здраве, пише az-jenata.bg. Те могат да повишат риска от хипертония, висок холестерол, затлъстяване, диабет, инфаркт и инсулт.

Алкохол

Ако редовно пиете алкохол, това повишава сърдечносъдовият ви риск. Такива са резултатите от проучване, публикувано в Alcohol Research & Health, пише thehealthy. При метаболизиране на алкохола се отделят захари, които повишават риска от диабет и сърдечносъдови заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *