Вижте кои храни подуват яко корема

Вижте кои храни подуват яко корема

Подуването на корема е неприятен процес, който е сполетявал всеки един от нас. По правило това се свързва с нездравословна диета и много рядко показва сериозно заболяване. Как обаче да определим какво точно да ядем, за да нямаме подобни проблеми?

Експертите разкриват кои храни провокират подуване на корема и съветват да ги избягваме, за да се чувстваме добре. Хората със синдром на раздразненото черво трябва да премахнат боба и лещата от менюто си. Бобът провокира подуване на корема поради високото съдържание на фибри и олигозахариди, а подуването от лещата се дължи на фитиновата киселина. При здрави хора обаче тези продукти не трябва да създават проблеми. Освен това подуването на корема може да се причини и от броколи и други кръстоцветни зеленчуци. Те съдържат олигозахариди, които провокират този процес.

Също така пшеницата може да отключи неприятния симптом, защото има високо съдържание на глутен и същия олизахарид. Тези съставки присъстват в повечето хлебни и макаронени изделия, тортили и пица. Ечемикът, ябълките, лукът и други продукти също могат да станат дразнещи. Затова експертите съветват да ги ограничите, ако чувствате дискомфорт в стомаха. И ако подуването на корема се превърне в постоянен проблем, тогава трябва да идете на лекар и да използвате специална диета.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *