Вижте кой град е първенец в страната по най-много автомобили

Вижте кой град е първенец в страната по най-много автомобили

Дупница е сред водещите в страната ни по най-много автомобили на глава от населението. Към днешна дата общият брой регистрирани МПС-та в Дупнишко е 28 497, при население от 49 264 жители. Леките автомобили са 24 305, а тежкотоварните са 4 192. По последна справка от изборите за парламент на 11 юли т.г., броят на пълнолетните е 40 705 жители, което означава, че на 1,43 жители, навършили 18 години, се пада едно МПС.

Само за 2 години, броят на МПС-тата в общината е скочил с почти 1000 – през 2019 година броят им е бил 23 409 леки коли, докато тежкотоварните са били 4 162.

Със сигурност, община Дупница е рекордьор по брой автомобили на глава от пълнолетните в провинцията и отстъпва само на София. Регистрираните автомобили в София към месец март тази година са 835 000, а общият брой за страната е 3,75 млн. МПС-та, при 6,7 млн. пълнолетни, което прави по 1 МПС на средно 1,79 жители за страната.

Градът е известен и с десетките автокъщи на местни гастербайтери, които от години работят и живеят в Италия.

Първите автокъщи в Дупница са отпреди 30 години. В този бизнес инвестират предимно местни хора, както и от съседните общини – Кюстендил, Радомир и Перник. Само за последните три години в Дупница са открити 11 нови автокъщи. „В момента не можем да кажем, че има засилено търсене на коли, но въпреки това бизнесът си върви. Вече като някой чуе за Дупница ни свързва с многото автокъщи, не са малко и автоморгите, откъдето собствениците на коли се снабдяват с различни части“, коментира и дупничанинът Слави Петров.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.