Вижте кой е инвеститор №1 в България

„Дънди Прешъс Металс Крумовград” ЕАД е „Инвеститор на годината 2019” в България. Компанията е с основна дейност проучване, разработване, добив и преработка на златосъдържащи руди. Нейният рудник „Ада тепе“ е първият новоразработен, златодобивен рудник в страната ни за последните 40 години. Официално дружеството откри рудника и обогатителната си фабрика на 23.08.2019 г. С общ размер на инвестициите за миналата година от 56 милиона лева и открити 243 нови работни места, „Дънди Прешъс Металс” в Крумовград се нареди на първо място в класацията на Българската агенция за инвестиции. Снощи на стилна церемония в София бяха раздадени 14-и път „Оскарите за инвестиции” на държавната агенция.

В категорията „Инвестиция на зелено” призът отиде в с. Баховица край Ловеч при компанията „ВОСС Аутомотив България“ ЕООД, част от немската VOSS Group- машиностроителна корпорация, базирана във Виперфюрт, Германия. Компанията е специализирана в пpoизвoдcтвoтo нa тpъбни вpъзĸи и ĸoмпoнeнти зa пъpвичнo вгpaждaнe в горивните, oxлaдитeлнитe, пневматичните и изпускателните cиcтeми зa леки и тeжĸoтoвapни aвтoмoбили В България стъпиха в средата на 2019 г. с инвестиция от 15 милиона и 183 новооткрити работни места .

Още един производител на автокомпоненти – „СЕ Борднетце – България“ ЕООД в Мездра, стана победител в категорията „Инвестиция в човешки капитал”. Българското подразделенение на групата SEBN работи от 2006, като за миналата година са разкрити 467 нови работни места, а инвестициите са 26 милиона лв. Основното производство е кабелни комплекти за автомобили.

Българската агенция за инвестиции ежегодно отличава компаниите, налели най-много пари в страната ни. В тазгодишното издание обаче няма пловдивски представител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *