Виктория Иванова от Италия: Имам чувството, че живеем във филм!

Не е вярно, че само възрастни имат нужда от апарати за дишане, казва българската, която живее от 21 години в Италия

– Здравей, Вики. Ти живееш от години в Италия. Каква е ситуацията при вас в момента?

– Ситуацията наистина е много тежка, но се надявам, че след предприетите мерки ще има подобрение. В градчето, в което живея, има 13 000 жители. Засега трима бяха установени с COVID-19. Лекари и медицински сестри постоянно качват видеа в социалните мрежи, за да разяснят ситуацията. Непрекъснато ни призовават да си стоим в къщи. Като се замисля, само преди 2-3 седмици никой не приемаше сериозно препоръките на лекарите. Общо взето те се спазваха само в т.нар. червена зона- Ломбардия и Венето. Имаше паника сред много хора, гарите бяха препълнени, защото масово искаха да се върнат при близките си в Южна Италия. Но това с риск да заразят роднини и приятели. Сега обаче всички спазваме мерките – излизаме само за малко, на 1,5 м разстояние един от друг, да няма струпване на групи. Напускаш дома си, само за да отидеш на работа, до аптеката, лекари ли да се пазарува. Барове, ресторанти, музеи, кина, училища са затворени. Работи само администрацията им. Всяка вечер по телевизията ни информират колко заразени с вируса има, колко са починалите, излекуваните, колко са приети в болница и колко се лекуват в къщи.

– Как тогава преминава ежедневието ви?

– Общо взето от вкъщи на работа и обратно. Един път седмично се пазарува. Не се излиза на друго място, естествено, ако не е спешно. Родителите ми живеят на 1,5 км от нас, но не ходя при тях. Даже преди няколко дни беше рожденият ден на татко, но се видяхме само на камерата на телефона. Общо взето само по този начин контактуваме с приятели и роднини. Повечето хора си взеха отпуска или работят от вкъщи- smart working. Аз обаче не съм на такъв режим. Работя във фирма, която произвежда бутилки от пластмаса за вода, така че не можем да затваряме. Но имаме маски, ръкавици, непрекъснато се дезинфектира, с колегите сме на разстояние един от друг. В събота излязох да пазарувам- за целта трябваше да сложа маска и еднократни ръкавици, очила. Добре е и очите да се пазят. Преди да влезеш в магазина, дезинфекцират количката. Има охрана, която контролира колко хора излизат, за да позволи на новите клиенти да влязат. Разбира се, на моменти се стига до разпри между хората, сърдят се, ако някой се приближи по-близо до тях. Или пък за изкупуването на дезинфектантите.

– Но явно изискванията се спазват, така ли е?

– Да, хората спазват изискванията. Поне голяма част от гражданите , а и защото има глоби от 206€, ако те хванат, че се разхождаш произволно по улиците. А за тези, които са болни, но излизат, е предвиден затвор. Много е странно да не се чуват коли през уикенда, а и много малко автомобили се виждат през седмицата. Не се чуват и деца. Имаш усещане, че си във филма „I ‘m a legend „с Will Smith – да излезеш, но бързо, да си свършиш работата и да се прибереш пак бързо в къщи. Стараем се да спазваме условията, всеки разбира, че не е лесно. Но няма как, ситуацията го налага.

– Контактувате ли с други сънародници и има ли паника сред тях? Някои прибраха ли се в България?

– Не познавам много българи тук. Общо взето тези, с които контактувам, имат семейства тук и се прибират за малко в България. Естествено, притеснени сме за близки и познати там. Още преди няколко седмици ги предупредих, че положението не е никак розово. Всички трябва да знаят, че дисциплината е най-важна. Стойте в къщи! Мийте си ръцете и ги дизинфекцирайте! Дезинфекцирайте дръжките на вратите в апартаментите си, телефона си. Когато плащате с пари или карта, използвайте ръкавици. Не си пипайте лицето. Не се знае реално колко души са заразени. Може самите ние да носим вируса, но да нямаме симптоми. Затова трябва да пазим и останалите.

– Преди няколко дни в Италия пристигна и екип от китайски лекари, за да помогнат на италианските си колеги да се справят с тежката ситуация. Това вдъхва ли ви оптимизъм?

– Да, наистина пристигна екип от китайски лекари. Между другото, преди седмица и половина италиански екип от Неапол изпробва едно лекарство ,което даде добри резултати за инфекцията на бронхит. Не е лекарство срещу коронавируса, но при два случая се оказа, че помага за намаляването на инфекцията. Така че се надявам заедно с китайските специалисти да намерят бързо лекарство срещу COVID-19.

– А каква всъщност е ситуацията в болниците? Има ли достатъчно легла, апаратура?

– Тези дни говорих с един познат, фелдшер, който работи в една от болниците в Триест. Каза, че ситуацията наистина е тежка. Местата са на привършване, в някои региони е още по-тежко и свободни легла вече няма. Лошото е, че са необходими апарати за вентилация, и то много, но такива няма. Не е вярно, че само възрастни имат нужда от апарати за дишане. Вирусът не е шега. Затова, ако имате дихателни проблеми, непременно се обърнете към вашия лекар.

– Имате ли достатъчно лекари и предвидени ли са допълнителни възнаграждения при вас за работата им?

– В някои региони вече бяха повикани на работа лекари-пенсионери или тези, които са във ваканция. Целта е да помогнат на колегите си. Нямаме достатъчно персонал за справянето с тази пандемия!

– Вече се говори за икономическите последици от пандемията. Каква е ситуацията при вас?

– Преди няколко дни правителството прие да се отпуснат 25 млрд.евро, за спасяването на фирми в затруднение и да се спаси индустрията. Имаше фирми, които затвориха само за седмица, но други остават затворени до 22 март или чак до 3 април. Северна Италия е моторът на индустриалната икономика, а в Южна Италия е развито предимно земеделието. Но като цяло навсякъде се разчита на туризмът. А следващият сезон няма да бъде успешен, това личи по всичко. Всички се надяваме карантината да мине бързо, всички заедно да издържим. Но засега ще си стоим в къщи.

Пред в. „Монитор“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *