Вирусолог: Срамувам се от развоя на ваксинацията в нашата страна

Вирусолог: Срамувам се от развоя на ваксинацията в нашата страна

„Човечеството има един-единствен начин за справянето с епидемии – ваксинирането. Ваксинацията предпазва не само индивида, но и обществото. Това нещо може да се случи само след масов имунитет. Светът е ваксиниран неравномерно. Ако някоя страна достигне заветния колективен имунитет, тя пак няма гаранция, че е предпазена”. Това каза ръководителят на отдел „Вирусология” в НЦЗБП доц. Любомира Николаева-Гломб.

Тя добави, че СЗО се притеснява за всички страни.

„Ние попадаме в една срамна класация, бидейки едни от най-малко ваксинираните хора. Някои страни пък нямат финансовия ресурс, за да закупят препаратите. Аз лично се срамувам от развоя на ваксинацията в нашата страна”.

„Аз съм вирусолог и ще ви кажа, че нещата в Англия не изглеждат зле. Те заложиха първо на възрастното население. Голямата част от новите случаи са сред неваксинираните хора, чийто ред още не е дошъл”, обясни специалистът пред Нова тв.

Тя добави, че колективният имунитет би предпазил хората, които са твърде болни или слаби, за да се ваксинират.

„Свойство на вирусите е да се изменят постоянно, за да се адаптират към всеки нов гостоприемник. Докато ние удължаваме тази верига, ние даваме възможност на вируса да се изменя. Обществената и лична цена на този процес би била много голяма”.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *