Витанов: Тръгваме към 2000 заразени на ден, пазете се

Витанов: Тръгваме към 2000 заразени на ден, пазете се

“Сценарият “Синьо лято“ е стабилен. Очакванията са сценарият да няма проблеми със стабилността до 15 юли. Лятната вълница си напредва”. Това написа математикът от БАН проф. Николай Витанов в рамките на ежедневните си анализи за разпространението на пандемията от коронавирус у нас.

Витанов отново предупреди, че българите може да си „внесем“ модифицирания Омикрон от Гърция или Западна Европа, където заболеваемостта е висока. Но увери, че засега модифицираният Омикрон не успява да запали дифузното разпространение, за което е нужно базовото репродуктивно число да надмине 1.00.

“Индексът за страната е около 4 пъти под критичната стойност. Има бавен растеж на стойностите на индекса в големите градове. Очаква се ситуацията полека да се влошава. По южната граница има повишение. Импортът расте. Това се очакваше”, предупреди математикът.

Витанов припомни и предупреждението си „Като надхвърлим 1000 нови случая на ден, добре е да сте с повишено внимание и да избягвате места, където се събират много хора за дълго време. Надхвърлихме 1000 случая на ден. Тръгваме към 2000 случая на ден. Пазете се вече, особено в големите градове, където има много хора, събрани на едно място”.

Витанов анализира и прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост – картата на риска. “Виждате –  типична лятна картина с очаквана по-голяма заболеваемост по морето заради струпването на хора и покрай София-град заради почивките в Гърция и ваканцията на гурбетчиите. Червеното се очаква да расте полека на площ”.

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта на леглата в болниците, написа още математикът. И уточни: „Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото”.

По думите му сценарият „Празни болници“ няма да се дестабилизира да края на лятото. “От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите, за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй че пазете се. Господ е наш човек, подава ни ръка да изкараме спокойно лято. Но в кошарата няма да ни вкара. От нас си зависи”, пише проф. Витанов.

Той прогнозира, че смъртността от COVID-19 ще остане ниска до края на лятото.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *