ВКС потвърди присъдите на подкупни служители на ДАИ-Благоевград

Върховният касационен съд остави в сила решение на Окръжен съд – Благоевград, с което подсъдими за подкуп служители на ДАИ бяха признати за виновни.

С присъдата на окръжния съдия Петър Пандев, на подсъдимия Димитър Миленков е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 9 месеца, чието изпълнение е отложено за срок от 3 години на основание чл.66, ал.1 от НК. На Миленков бе наложена „глоба“ в размер на 1000 лева. Подсъдимият бе лишен и от право да заема длъжността „Главен специалист – инспектор“ в Дирекция „Автомобилна инспекция“- гр.София за срок от 2 години.

Присъдата бе потвърдена от две инстанции, като в решението на ВКС подсъдимият е оправдан за формата на извършеното престъпление по чл. 301, ал. 4 във вр. с ал. 1 от НК „поискал“.

По отношение на Георги Костадинов, решението на Окръжен съд – Благоевград е потвърдено изцяло и на двете инстанции. Той е осъден на „лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца, чието изпълнение се отлага за срок от 3 години на основание чл.66, ал.1 от НК, както и наказание „глоба“ в размер на 700 лева. Подсъдимият Костадинов бе лишен и от право да заема длъжността „Главен специалист – инспектор“ в Дирекция „Автомобилна инспекция“- гр.София за срок от година и половина.

Делото срещу двамата бивши служители на ДАИ стартира през 2015 година. Общият материал по делото е събран в 4 тома. В хода на делото бяха разпитани редица свидетели, сред които и чужди граждани. Присъдата бе четена на 29.01.2019 г.

Подсъдимият Миленков бе признат за виновен в това, че на 04.07.2013 г., на международен път Е-79, района на КПП Бело Поле, в продължавано престъпление, като длъжностно лице – „главен специалист – инспектор“ в ОО КД „ДАИ“ гр. Благоевград, сектор „Контрол и административно-наказателна дейност“, Дирекция „Автомобилна инспекция“, гр. София, поискал „дар“ (казвал думата „традиция“, за която чуждите граждани знаели, че това означавало, че трябва да дадат пари) и приел „дар“, който не му следва – общо сумата от 30 евро с три деяния, от трима румънски граждани, от всеки един по 10 евро за да не извърши действия по служба – да не осъществи контрол върху превозите и превозните средства, съгласно чл. 91, ал. 3, т. 5 от Закона за автомобилните превози, и деянията били извършени както следва: за времето от 06.10 – 10.05 ч., поискал дар от Н. Л., за времето от 09.02. – 10. 53 ч. , поискал и приел дар от Д. Й., за времето от 09. 30 – 11.55 ч., приел дар от П. Щ

С присъдата, постановена от Окръжен съд –Благоевград, подсъдимият Георги Костадинов бе признат за виновен в това, че на същата дата и място, като длъжностно лице – „главен специалист – инспектор“ в ОО КД „ДАИ“ гр. Благоевград, сектор „Контрол и административно-наказателна дейност“, Дирекция „Автомобилна инспекция“, гр. София, поискал „дар“, който не му следва – сумата от 85 евро от полски гражданин, за да не извърши действия по служба – да не осъществи контрол върху превозите и превозните средства, съгласно чл. 91, ал. 3, т. 5 от Закона за автомобилните превози.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *