Владимиров иска рязко увеличение на такса смет в пернишките села

Владимиров иска рязко увеличение на такса смет в пернишките села

Такса смет в пернишките села и град Батановци да бъде увеличена от 2.25 промила на 20 промила от данъчната оценка на имотите, предлага кметът на Перник Станислав Владимиров, съобщава dariknews.bg.

Това, по думите му, ще доведе до изравняване на сумите, които плащат за битовите отпадъци хората в селата и тези, които живеят в град Перник. Заради голямата разлика в данъчната оценка на имотите в града и по селата, в момента живущите в Перник плащат такса, чиято сума многократно надвишава тази в останалите населени места в общината.

Според него с вдигането на такса смет в селата и в град Батановци ще се отстрани една несправедливост, още повече, че в една къща винаги се генерира повече отпадък, отколкото в един апартамент. Той посочи, че в момента има села, където се плаща по 6 лв. годишно за къща, при налог в центъра на града от порядъка на 250 лв. на година.

Предложението, заедно с план-сметката за 2021 година, ще бъде подложено на обществено обсъждане, което ще се проведе на 14 декември. Предлаганото увеличение се отнася за всички села на територията на общината и за град Батановци. То не засяга живущите в град Перник, където промилите остават същите, както и досега – 2.25.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *