Владимир Тодоров: Има разлика в реакциите на дрогиран и пиян шофьор

Владимир Тодоров: Има разлика в реакциите на дрогиран и пиян шофьор

„Масово, през последните години, младите хора употребяват наркотици. Това е един бич, който в съвременната цивилизация не е решен в нито една държава по света“ – коментира за Радио Благоевград Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

По думите му, особено опасно е дрогиран или пиян шофьор да се качи зад волана, защото тогава той става опасен не само за себе си, но и за околните.

„В такава ситуация, такъв шофьор става терорист. В такава обстановка, първо имаме едно превъзбудено емоционално състояние, с високи нива на адреналин, което създава усещане за свръхспособности. От друга страна обаче, имаме много грешна преценка за дистанция, за разстояние, за габарити на колата и на пътя. Освен това, реакциите са забавени. Ако, при нормално състояние, при възникване на дадена ситуация, на един нетрениран шофьор му трябва секунда – секунда и половина, за да натисне педала на спирачката, то при пияни и дрогирани шофьори, това време е три-четири пъти повече“ – уточни автомобилният експерт.

Той е категоричен, че има разлика в реакциите на пияните и дрогираните шофьори, затова има разлика и в законодателството, което наказва подобни нарушения.

„При пияните шофьори се мери концентрацията и един пиян шофьор може да бъде хванат в момента или няколко часа след като е употребил алкохол, след което той изтрезнява и след 12 – 15 часа вече уредите не го засичат. Не е така обаче, при наркотиците. Там, Законът казва, че дори и да си употребил преди два, три или пет дена, ако тестът или кръвната проба засекат наличие на наркотици, се носят същите негативни последици, а именно – отнемане на книжка, сваляне на регистрационни номера, а пък, ако има и произшествие с пострадали, и лишаване от свобода“ – обясни още Владимир Тодоров.

Той коментира, че и в момента законодателните наказания за такива провинения са доста високи.

„По-скоро, трябва да има друг подход. Това, което ние предлагаме е конфискуване на автомобила, когато се залови дрогиран шофьор, независимо, чия собственост е този автомобил. Ние смятаме, че това предложение е работещо, защото голяма част от тези младежи, карат автомобилите на родителите си, които са скъпи. Така че, ще има и един вътрешен контрол в семейството, как се дава автомобила и на кого се дава“ – категоричен е Владимир Тодоров.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *