Владишкият дом в Благоевград е в упадък, оградата се руши

Владишкият дом в Благоевград е в упадък, оградата се руши

Владишкият дом в Благоевград е запустял, а оградата му се руши. За това сигнализират читатели на в. „Струма“, загрижени за състоянието на една от знаковите исторически сгради на Неврокопската митрополия.

Репортерската ни проверка установи, че масивната ограда, която опасва имота от 13 дка, е в окаяно състояние – фасадата е компрометирана и изрисувана с графити. Вратата с решетки на задния вход е ръждясала и заключена с катинар. Парадният вход обаче се оказва отворен в неделния ден и вътре намираме младо момче, което обясни, че е внук на градинаря. Дядото Стоян Василев се е заел с поливане на цветната градина, която е пълна с красиви рози. Той охотно разказва, че се грижи за парка през работната седмица, а в почивния ден решил да окрои лозниците. В едно от най-слънчевите места съпругата му Наталия, която се грижи за хигиената на Владишкия дом, е насадила зеленчукова градина с домати, пресен лук, копър, магданоз…

Градинарят признава, че разходите за вода са големи, но паркът с площ от 13 дка изисква поддръжка. Мястото е зелен оазис – с гора от вековни дървета, под които има тук-там по някоя пейка за отдих, макар и счупена. Едно от дърветата наскоро изсъхнало и се наложило да бъде отсечено и нарязано за огрев.

„Навремето отоплението беше с парно на дърва и нафта, а до миналата година и с топлата минерална вода. Помпата обаче се развали и трябва да се оправи. Владиката ще има среща по въпроса с минералната вода с ръководството на общината”, охотно обяснява Стоян Василев, който от 15 години работи във Владишкото.

Докато разказва, през парадния вход влиза джип и от него слиза Неврокопският митрополит Серафим. Визитата на дядо владика, чиято резиденция е в Гоце Делчев, е свързана с две предстоящи събития в понеделник /вчера – бел.ред./ – среща с ученици и молебен с участието на бившите кметове на Благоевград и кандидатите на предстоящия частичен вот. На въпроса за поддръжката на Владишкия дом митрополит Серафим заяви, че се полагат нужните усилия за да се намерят средства за ремонт.

„За момента приоритет е ремонтът на старите църкви в митрополията, чиито покриви са за основна подмяна. Покривът тук бе ремонтиран преди 5 г., сградата се ползва основно за административна дейност. Освен семейството на градинаря и хигиенистката, тук работят ревизорите. Аз я посещавам, когато имам богослужения, срещи с миряни, беседи с ученици. Сградата е постоянно отворена, а ако миряните имат желание за среща, винаги може да получат информация”, увери Неврокопският митрополит.

В малката къща в долната част на парка живее на квартира отец Георги Кацаров, свещеник в църквата в с. Рилци. Пред оградата се вижда, че покрай постройката има купчина с нахвърляни изсъхнали дървета, които явно са подготвени за изхвърляне. Свещеник Георги Кацаров казва, че наскоро посрещнал група с ученици във Владишкия дом, които спонтанно пожелали да посетят историческата сграда в Благоевград.

Неврокопският митрополит Серафим заяви, че най-вероятно през есента ще бъде направена и първа копка за строежа на новата църква „Св. Мина“ в Благоевград.

Владишкият дом е изграден, след като избраният през 1935 г. Неврокопски владика Борис премества седалището от Неврокоп в окръжния център Горна Джумая с цел по-лесно управление. След неговото убийство през 1948 г. следващият Неврокопски митрополит става Пимен, който живя във Владишкия дом в Благоевград до кончината си през 1999 г. Седалището на Неврокопската митрополия бе върнато в Гоце Делчев през 1994 г. от владиката Натанаил.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *