Владо Каролев на съд заради карантината и Фейсбук

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу финансиста Владимир Каролев. Това се похвали самото държавно обвинение.

„Днес, 24.06.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемия В. К., бивш столичен общински съветник, за това, че нарушил правила и мерки, издадени против разпространяването на заразителна болест по хората, както и за това, че явно подбужда обществото към извършване на престъпление чрез публикация в социална мрежа“. На практика Каролев е обвинен, че не е спазил правилата за карантина, наложени в Банско, както и че е подбуждал в социалните мрежи и други да правят така.

Самата прокуратура разказва, че е дала на съд Каролев, защото на 22.03.2020 г. той предприел пътуване от гр. София към гр. Разлог, по време на пандемия и извънредно положение, свързани със смъртни случаи. Предприетото от него пътуване не било неотложно, както се изисквало по министерска заповед. Там се посочвало, че „през контролно-пропускателните пунктове се пропуска преминаването на лица, само в случаи на неотложност на пътуването, наложено от полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или негови близки, завръщане на настоящия или постоянен адрес“.

Пак на същата дата, обвиняемият явно подбуждал обществото към извършване на престъпление като публикувал в страница в социална мрежа информация за това как избрал от къде да напусне гр. София, начина на преминаване през КПП и демонстративно изразил пренебрежителното си отношение към въведените противоепидемични мерки, твърди прокуратурата. Държавното обвинение разказва за публикация на Каролев, в която той. описателно посочил разходките между гр. Разлог и гр. Банско и указал по какъв начин другите хора могат да заобикалят и нарушават забранителните мерки, посочени в заповеди на министъра на здравеопазването.

Каролев е на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лева, припомня прокуратурата.

Още при повдигането на обвиненията срещу него в края на март т.г, Каролев обяви, че изобщо не признава вина. По негови думи първото му обвинение е за това, че в нарушение на заповедта на министъра на здравеопазването е преминал през КПП Ярема. „Според тази заповед “неотложно пътуване” е пътуване, свързано с полагане на труд. Документът, удостоверяващ спазването от моя страна на тази заповед, е свален от сайта на МВР и надлежно попълнен, оформен и представен от мен на длъжностните лица на пропускателния пункт, които след щателен преглед на декларацията ми позволиха да продължа пътуването“, обяви тогава Каролев. „Второто обвинение е, че чрез пост във Фейсбук съм изразил лично мнение, че въведената мярка е неефективна, тъй като с правилно попълнена декларация всеки може да напусне София, като по този начин съм подал заблуждаващи знаци за тревога“, казва още финансистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *