Влакът най-бърз до морето! Тапи за 24 май, отпушват ги през юни

Влакът се оказва най-бързото сухоземно превозно средство, с което човек да прекоси България и да стигне до Черно море.

Наблюдението не е утопична картина от бъдещето, а реален факт от периода на големия пролетен ремонт по магистрала „Тракия“. В периода на голямото пътуване в началото на великденските празници на две ключови места по аутобана се образуваха невиждани по размерите си километрични тапи. Заради тях автомобили пътуваха по 10 часа до Бургас, докато влакът закарваше пътници от жълтите павета в София до морския бриз за 6 часа и 18 минути.

Причините за огромните задръствания на 29 и 30 април (б.р., последният работен и първият почивен дни преди Великден) се коренят в огромния трафик и сериозните ремонти на две ключови места по най-натовареното трасе до Българското Черноморие. По данни на АПИ на 29 и 30 април близо половин милион превозни средства са излезли от София, половината от които – 225 048 МПС – по магистрала „Тракия“.

Голяма част от тези автомобили са се „ударили“ в първия ремонт – този на железопътния надлез при 159-и километър на аутобана. На мястото по време на празничното пътуване движението се осъществяваше само в едно платно – това за Бургас – двупосочно с по една лента в посока София и една за Бургас. В един момент лентите за Бургас бяха удвоени до две, но това не доведе до отпушване на задръстването от десетки хиляди коли.

Ремонтът там ще продължава и при голямото завръщане днес и утре. Този път обаче ще има две ленти в посока София и една в посока Бургас. Тапата се очаква да се оформи и при идния дълъг уикенд (22, 23, 24 май), когато пътуването до морето ще е активно. По план строително-монтажните работи трябва да завършат до 15 юни, съобщили за „Телеграф“ от пътната агенция.

Второто ключово място, което забавя движението към морето, е ремонтът на т.нар. вълнист участък от „Тракия“ – между Стара Загора и Чирпан, който е изцяло затворен за ремонт, а автомобилите се отклоняват по обходен маршрут. Той включва второкласния път II-66 и първокласния път I-5 Стара Загора – Димитровград. От АПИ съветват пътуващите въобще да избягват участъка в пиковите дни и часове и при възможност за алтернатива да използват Подбалканския път I-6 София – Бургас. По договор ремонтът на този участък трябва да завърши до 30 юни.

В същия момент в почивните дни влаковете по натоварените линии от София до морето са вземали разстоянието по-бързо от автомобилния трафик. Най-бързите директни влакове от София до Бургас са пристигали за 6 часа и 18 минути, а нощният – за 6 часа и 45 минути. Композициите до Варна пък са вземали разстоянието за 7 часа и 26 минути. „Влаковете до морето разполагат и с вагони бистра, както и със спални вагони. Това повишава комфорта на пътуване и буквално превръща влака в хотел-ресторант на колела“, похвалиха се от БДЖ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *