Властта в Словакия се смени, маските останаха

Властта в Словакия се смени, маските останаха

Досегашният премиер на Словакия Петер Пелегрини сдаде властта днес, след като неговата партия „Посока – социална демокрация“ не успя да спечели парламентарните избори в страната в края на февруари.

Предаването на властта в Братислава обаче се случва в разгара на пандемията от коронавирус и затова досегашният министър-председател Петер Пелегрини, президентът Зузана Чапутова, както и досегашните и бъдещите министри дойдоха на церемонията с предпазни маски и гумени ръкавици.

Новият премиер на Словакия е Игор Матович и той встъпва днес в длъжност. Той е лидер на партията-победител на парламентарните избори, проведени на 29 февруари тази година, центристкото политическо движение „Обикновени хора и независими личности” (ОХНЛ). Церемонията по встъпването на новия кабинет в длъжност се проведе в двореца на държавния глава в Братислава.

Преди няколко седмици имаше съмнения, че досегашният премиер Пелегрини е заразен с коронавирус, но пробите му бяха отрицателни. Той влезе в болница за кратко заради друго вирусно неразположение. Словакия е една от страните в Европа, която предприе светкавични действия за неразпространение на COVID-19, като самият Петер Пелегрини дава пример, като навсякъде ходи с предпазна маска. По време на последното заседание на неговото правителство, което се проведе на 19 март, и на последвалата пресконференция, всички министри се явиха с маски.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *