Властта заделя 155 млн. лева за машинното гласуване

Държавата ще задели ресурс от 155 млн. лв. за осигуряването на машинното гласуване. Това става ясно от бюджета за 2021 година и прогнозата към него. В текстовете е записано, че по закон ЦИК отговаря за провеждането на вота и осигуряването на устройствата и именно затова са предвидени допълнителни средства. 50 млн. лв. ще бъдат получени авансово от ЦИК, а останалите 105 млн. лв. ще са догодина.

В бюджетната прогноза пък е записано, че са предвидени и разходи за провеждането на изборите за Народно събрание, които трябва да се проведат през март 2021, и за вота за президент през есента. Не се посочва обаче сума и не става ясно дали тези средства са част от парите за машините. Иначе в бюджета за ЦИК са заложени разходи от 5,791 млн. лв., както възможност за поемане на допълнителни такива до 192 млн. лв. Все още няма официални решение от страна на ЦИК дали устройствата

ще бъдат закупени или наети

както се случваше досега. Предвид обаче заделената сума най-вероятно машините за гласуване ще бъдат придобити трайно. Все още остава и висящ въпросът колко точно устройства ще бъдат закупени, като ЦИК разглеждаше няколко варианта – 10 000, 12 500 и 25 000. Най- реалистичен обаче е първият вариант, но това е минимумът машини, които държавата трябва да придобие. Това го показва и справка на „Информационно проучване“, която ЦИК е поискала за броя на секциите с над 300 избиратели. Те са общо 9479 броя, като според изискванията на Изборния кодекс именно в тези секции в страната трябва да се сложат машини в секциите. ЦИК вече

прие техническите изисквания за машините

като преди това се допита до ДАНС и ДАЕУ. Обществената поръчка обаче ще бъде обявена евентуално до края на ноември, като в момента ЦИК умува как да оформи самата поръчка и документацията по нея – дали да е една обща или на отделни позиции за доставка и за логистика и съхранение на устройствата. Причината е, че ЦИК няма складове къде да съхранява машините, нито пък с какво да ги транспортира до секциите в деня на изборите.

Именно затова около 20 октомври имаше среща с вицепремиера Томислав Дончев с какво ще може да помогне държавата с логистиката. На срещата не било договорено нищо конкретно и така и не станало ясно дали властта ще осигури складове, но ЦИК били уверени, че пари за машините има и ще имат подкрепа. От ЦИК обмислят да пишат до Агенцията за обществени поръчки

как да оформят самата поръчка

С писмо до МС пък молят за експерти, които да им помагат с документацията около поръчка, както и да участват в комисия за подбор на кандидатите. Иначе още преди месеци ЦИК получи пазарно проучване, поръчано от правителството на „Информационно проучване“ за възможните доставчици на машините. Самите ЦИК писаха на още три родни компании дали разполагат с устройства, каква е цената и за какви срокове биха могли да ги доставят.

Едната от тях им отговори, че сроковете за доставка са минимум 4 месеца, другата – че заради пандемията може да има забавяне на доставките на елементи за машините, тъй като голяма част от тях идват от Китай или Азия. Една американска компания, която се занимава с производство и доставка на машини, пък имаше интерес да представи своята продукция пред ЦИК. Те на свой ред им върнаха писмо, с което ги уведомиха, че скоро ще обявят поръчка и могат да участват в нея.

Партийни субсидии за догодина – 25 млн. лв.

25 млн. лв. е предвидено за изплащане на партийните субсидии в бюджета за догодина. Партийната субсидия остава 8 лева на глас. За първа година обаче вместо финансовото министерство, оттук нататък правосъдното ведомство ще отговаря за превеждането на партиите по сметките на формациите.

Сумите ще идват от бюджета на ведомството, вместо директно от държавния бюджет. Ако парите на правосъдието свършат, то тогава МС ще има право да превежда допълнителни трансфери, за да покрие разликата. Данъчните пък ще събират от партиите невърнатите все още надвзети субсидии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *