ВМРО отбелязва 127 години от създаването си

ВМРО отбелязва 127 години от създаването си

Честит празник! Днес се навършват 127 години от основаването на ВМРО. Това написа във фейсбук лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Патриотите тържествено ще отбележат годишнината в София на 23 октомври (петък) от 11.30 ч. пред Паметника на загиналите революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско (на бул. „Стефан Стамболов“ № 2, кръстовището на бул. „Тодор Александров“ и бул. „Христо Ботев“). Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника.

На събитието ще присъстват евродепутати, народни представители, министри, българи от историческите общности зад граница, представители на Българското сдружение на родовете от Македония.

На 23 октомври 1893 година в Солун шестима млади българи – д-р Христо Татарчев, Дамян Груев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Христо Батанджиев и Андон Димитров поставят началото на легендарната ВМРО. Революционна организация, която е създадена по примера на БРЦК, ВМРО бързо се развива като покрива с организационна мрежа цялата територия на Македония и Одринско.

Само десет години след своето създаване Организацията вдига най-голямото въстание в българската история – Илинденско-Преображенското.

След въстанието ВМРО се развива като държава в държавата и реално поема съдбата на хилядите неоправдани българи останали в робство в Македония и Одринска Тракия.

Под ръководството на Тодор Александров и Иван Михайлов ВМРО се превръща в сила, с която се съобразяват враговете на България и става незаобиколим фактор в стремежите и борбата за обединение на Отечеството.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *