Водата в Дупница, Сапарева баня, Бобов дол… става 2,02 лв. за кубик

Водата в Дупница, Сапарева баня, Бобов дол… става 2,02 лв. за кубик

Членове на Асоциацията по ВиК в Кюстендил съгласуваха единодушно бизнес плана за развитие дейността на дружеството като ВиК оператор за регулаторния период 2017-2021 г. на основание чл. 198в, ал. 4, т. 5 от Закона за водите с включена територията на община Дупница. Бизнес планът урежда и новите цени на водата.

Предложението на „Кюстендилска вода” е 2,02 лева с ДДС за един кубик до края на 2020 г. и 2,08 с ДДС за кубик през 2021 година, пише в. „Струма“. В Кюстендилско цената на питейната вода за девета година е на стойност 2,02 лева за куб. метър. Не само за Кюстендил, но и за още 6 други общини от региона, без Дупница и Сапарева баня, цената на водата не е променяна. За Бобов дол тя е 1,87 лева за кубик, защото там се начислява такса “отвеждане”, а за останалите общини е 1,37 лева за кубик.

Следващата стъпка е решението, което бе взето, да бъде предоставено на оператора „Кюстендилска вода“ ЕООД, който от своя страна трябва да го предостави на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Друго решение, което приеха, е да се сключи допълнително споразумение към договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги. Допълнителното споразумение урежда срока, от който фактически ВиК операторът да започне да упражнява дейностите по стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, и предоставяне на ВиК услуги на новоприсъединената територия на община Дупница, с оглед промяна границите на обособената територия. Срокът, от който операторът ще започне да упражнява дейностите, е 01.01.2021 г.

Заседанието води областният управител и председател на Асоциацията по ВиК – Кюстендил Виктор Янев, като в срещата се включиха и кметове, представители на общини от региона, представители на АВиК – Кюстендил и на оператора „Кюстендилска вода“ ЕООД.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *