Вода от XVIII век цери слепота и безплодие в Кюстендил

Вода от XVIII век цери слепота и безплодие в Кюстендил

От незапомнени времена водата е известна и със своите лечебни свойства. В наши дни тя все още се използва от хората като цяр за различни физически и психически мъки. Едни залагат на минералните извори, за да лекуват телата си от болести, а други се доверяват на светени кладенчета, които да им помогнат за чудо.

Едно от местата, на които извира целебна вода, е храмът „Свети Мина”, намиращ се в центъра на Кюстендил. Местните казват, че водата там лекува безплодие при жените. За чудото на черквата, и по-точно за аязмото, което се намира зад нея, разказват много предания. Немалко хора са получили благодарение на силната вяра в чудото шанса да станат родители. Чудната течност лекувала и проблеми с очите, както и главоболие, премахвала и уроките.

Вътре блика вода, от която, като вземат младите жени и пият от нея всеки ден, имат възможността да се сдобият с рожби. По думи на местните в „Свети Мина“ идват хора от цяла България. В продължение на десетилетия стотици кюстендилци и гости на града посещават храма, за да си налеят от чудодейната вода от аязмото, бликащо в подножието на старата църква. Водата там се появила още преди градежа на храма през XVIII век, показват проучванията на историци.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.