Вода от XVIII век цери слепота и безплодие в Кюстендил

От незапомнени времена водата е известна и със своите лечебни свойства. В наши дни тя все още се използва от хората като цяр за различни физически и психически мъки. Едни залагат на минералните извори, за да лекуват телата си от болести, а други се доверяват на светени кладенчета, които да им помогнат за чудо.

Едно от местата, на които извира целебна вода, е храмът „Свети Мина”, намиращ се в центъра на Кюстендил. Местните казват, че водата там лекува безплодие при жените. За чудото на черквата, и по-точно за аязмото, което се намира зад нея, разказват много предания. Немалко хора са получили благодарение на силната вяра в чудото шанса да станат родители. Чудната течност лекувала и проблеми с очите, както и главоболие, премахвала и уроките.

Вътре блика вода, от която, като вземат младите жени и пият от нея всеки ден, имат възможността да се сдобият с рожби. По думи на местните в „Свети Мина“ идват хора от цяла България. В продължение на десетилетия стотици кюстендилци и гости на града посещават храма, за да си налеят от чудодейната вода от аязмото, бликащо в подножието на старата църква. Водата там се появила още преди градежа на храма през XVIII век, показват проучванията на историци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *