Военен парад за Гергьовден в центъра на София няма да има

Военен парад в центъра на София на 6-ти май няма да има. Това каза пред БНТ министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Причината са мерките за безопасност заради коронавируса. Каракачанов посочи, че няма опасения за военните, които ще участват, а заради това, че на честванията ще се съберат хора.

„Ако направим парада такъв, какъвто го помним, ще се съберат много хора по площада, а това може да е предпоставка за допълнително заразяване“, каза министърът на отбраната.

Празникът обаче ще бъде отбелязан във военните училища.

30-ти април е крайният срок, който премиерът Бойко Борисов постави, за да се види ситуацията, преди да бъде взето окончателното решение.

От Съюза на военноинвалидите вече предложиха да се намери форма за участието и на представителите им, като полагането на венци и цветя пред Паметника на незнайния воин.

До момента не е ясно дали и как ще бъде проведен гергьовския водосвет на знамената. Историята не познава спиране на паради. Дори и по време на войните между 1912-1918 година.

Единствено заради идеологически причини след 1946-а датата на честването на военния празник е сменена. В най-новата ни история празникът се чества с паради и водосвет от 1993-та година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *