Войници и полицаи „разреждат“ летовниците по италианските плажове

Мобилизираните като за война сили за сигурност на о. Сицилия успяха да изловят 139-ма от избягалите в неделя от лагера под карантина край град Калтанисета към 190 мигранти.

Според здравните власти духналите яко дим пришълци най-вече от Африка не били заразени с коронавирус, направените им тампони били все отрицателни, но жителите на острова въобще не взеха на сериозно това твърдение. И съответно се затвориха по домовете си в очакване, че и останалите петдесетима мигранти от лагера за бежанци ще бъдат намерени и върнати под стража до изтичането на карантината и разселването им далеч от Сицилия.

Междувременно с контрола на спазването на допълнителните мерки на правителството за ограничаване на разпространението на „Ковид-19“ освен полицията, се зае и армията. Така в неделния ден смесени патрули се появиха по редица плажове на безкрайната брегова линия на Италия, за да „разреждат“ летуващите, накамарили се понякога на приказка, понякога за игра на карти, на волейбол или заради други занимавки на пясъка. В градовете пък се засили особeно контролът в обществения транспорт, където е задължително носенето на предпазни маски. Така на зорките погледи на униформените съгледвачи в Милано не убягнаха 14-ма пасажери на метрото, които олекнаха до един с по 400 евро – глобата за неносене на най-елементарното сред защитните средства срещу коронавируса.

През отминалия уикенд бяха скъсани и безброй фишове за глоби на младежи, вилнеещи на големи групи в зоните за нощен живот на Рим, Милано, Флоренция и други големи градове. Засилените мерки за контрол са продиктувани както от останалото макар и на ниски нива постоянно равнище на заразата в страната, така и от опасенията тя да бъде внесена отвън от летовници или сезонни работници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *