Времето за празниците: Пролет преди Рождество, сняг след Коледа

Времето за празниците: Пролет преди Рождество, сняг след Коледа

Пролетни температури ни очакват часове преди Рождество Христово. В някои райони максималните температури през днешния празничен ден ще достигнат до 16 градуса, обещават синоптиците.

Времето ще е почти тихо с минимални температури от минус 1 до 4 градуса. Видимостта ще се подобри и следобед над много райони ще има слънчеви часове. Ще духа предимно слаб вятър от запад-югозапад.

Дневните температурите ще се повишат и максималните ще са между 11 и 16 градуса.

Атмосферното налягане още ще се понижи и ще е малко по-ниско от средното за месеца. По Черноморието ще има средна и висока облачност, която ще се разкъсва и след обяд ще има и слънчеви часове. Ще духа предимно слаб вятър от югозапад. Максималните температури в морските градове ще са 12-14 градуса. Температурата на морската вода е около 10 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините ще преобладава слънчево време с разкъсана, предимно висока облачност. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Температурите ще се повишат и максималната на 1200 метра ще е около 10 градуса, на 2000 метра – около 3 градуса.

Сняг се очаква в периода от 26 до 27 декември. Непосредствено след Коледа времето доста рязко и чувствително ще се промени. Ще започнат валежи, включително и от сняг, не само в планините. Ще има и отделни райони със значителни количества от дъжд, каза пред БНТ синоптикът Павлета Терзийска.

В събота първоначално времето ще се заоблачи, още сутринта ще започнат валежи от дъжд в северните и западните райони, а в края на деня ще обхванат и по-голямата част от страната. Ще има нахлуване на студен въздух от северозапад, което ще доведе до понижаване на температурите.

Валежи от сняг се очакват в периода 26-27 декември. В неделя в северозападните райони ще се натрупа и снежна покривка. Към понеделник се очаква разкъсване и намаление на облачността. Вероятността за валежи ще бъде по-малка. По поречието на река Дунав ще има условия за мъгли и намалена видимост.

На 31 декември има вероятност за валежи, но те ще са по-скоро от дъжд. Ако има сняг, той ще бъде главно в планините. Ще има едно предновогодишно затопляне в самия край на годината.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *