Всеки втори се съгласил на ваучер за отменената почивка

50 на сто от резервиралите пътуване са поискали да получат ваучер за екскурзия по избор. 40% от българите са избрали да я презапишат за по-далечен период, става ясно от предварителните данни, предоставени от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АББТА). Едва 1 от 10 туристи е пожелал да получи обратно парите си за отменена почивка по време на извънредното положение у нас от 13 март до 13 май т.г.

Потребителите, засегнати от отмяната на организираните пътувания, могат да избират между три варианта за компенсация – презаписване за същата програма, но през бъдещи периоди, анулиране на пътуване по дадена програма и издаване на ваучер на стойност вече заплатената сума, а също и възстановяване на суми в установения от закона срок. Трите предложения се

оформят с двустранно подписани документи

– анекс към договора за презаписване и споразумения за ваучери или връщане на суми. В тях много ясно се формулират условията, при които ще се действа, обясни зам.-председателят на организацията Ирина Найденова.

Най-често българите правят презаписвания, като Найденова поясни, че част от хората си резервират за късна есен или пролетни дати, които вече са обявени, други пък – за определен период до края на 2021 г., но без фиксирана дата. В този случай избраната дестинация си остава същата, но потребителите имат възможност да изберат най-удобната дата за своето отпътуване. Не липсват и желаещи да пътуват още през тази есен – октомври и ноември. Очаква се след отварянето на Турция към южната ни съседка да се отправят голям брой туристи в края на летния сезон през септември.

Зам.-председателят на АБТТА беше категорична, че

анулираните заради COVID-19 резервации

в рамките на страната като единични услуги, като хотелски резервации и самолетни билети, са много по-малко от пакетните пътувания, които са отпаднали за чужбина. Припомняме, че някои от хотелите у нас подновиха своята работа, което дава технологична възможност почивките отново да се изпълняват. Чужбина обаче остава затворена – полетите не са напълно възстановени, а много от границите все още са блокирани.

Според нея активен летен сезон може да има, но след 15 юли, и то в случай че се избегне втора вълна на заразата.

Безплатни пешеходни обиколки започват във Варна

Съвместният проект „Варна ви очаква” на община Варна и Съюза на екскурзоводите в България ще се проведе на 12 езика, а сборен пункт на групите ще бъде Туристическият информационен център (Козирката).

Тазгодишните обиколки ще могат да бъдат наблюдавани и в мрежата, като основната цел на организаторите е колкото се може по-голям брой български и чуждестранни туристи да се запознаят със забележителностите на морския град въпреки епидемичната обстановка у нас. Те ще се излъчват на живо в страницата на Туристически информационен център Варна в социалната мрежа Фейсбук всеки ден без понеделниците. От днес до края на месеца ще бъдат осъществени общо 22 безплатни обиколки с екскурзоводи на български, английски, руски, немски, румънски, френски, полски, испански, иврит, чешки, нидерландски и италиански език.

Малта рестартира туризма с ваучери по 100 евро

Малтийското правителство ще раздаде ваучери по 100 евро на жителите на страната в опит да рестартира туристическия сектор, предаде Ройтерс. Те могат да бъдат използвани в барове, ресторанти и хотели.

Туризмът носи една четвърт от брутния вътрешен продукт на Малта, но заради пандемията от COVID-19 и прекратяването на полетите претърпя сериозни финансови загуби. От 1 юли ще бъде възстановен част от въздушния транспорт, но големите туристически пазари като Великобритания и Италия (освен Сицилия) остават извън списъка на страните, до които ще може да се лети. Жителите над 16 г. ще получат пет ваучера по 20 евро, четири от които трябва да се използват в хотели или ресторанти.

По думи на премиера Робърт Абела месечната субсидия от 800 евро на работник в туристическия сектор ще бъда запазена до септември, като по този начин хотели и ресторанти ще се насърчат да запазят своя персонал. Той обяви и мерки в подкрепа на бизнеса, включително намаляване на сметки за електроенергия в продължение на 3 месеца, на наеми, по-евтин бензин и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *